Confidenţialitate

Biden: SUA ating, vineri, obiectivul a 100 de milioane de imunizări

Statele Unite ale Americii vor depăşi vineri, cu mai mult de o lună în avans, obiectivul stabilit de preşedintele Joe Biden de 100 de milioane de injecţii în primele 100 de zile ale mandatului său.

“În cea de-a 58-a zi a mandatului meu, vom atinge obiectivul de 100 de milioane de injecţii”, a declarat joi liderul de la Casa Albă, referindu-se la angajamentul său de campanie.

“Suntem cu mult înaintea programului nostru, dar mai avem un drum lung de parcurs”, a adăugat el.  “Putem fi optimişti, dar nu trebuie să ne relaxăm”, a subliniat președintele.

Ritmul vaccinării în SUA a crescut spectaculos în ultimele săptămâni.

În prezent, în medie se fac 2,4 milioane de doze zilnnice, faţă de aproape un milion când democratul a preluat mandatul, la 20 ianuarie.

În acest context, pare realist să se aibă în vedere o dublare a obiectivului iniţial, adică 200 de milioane de vaccinări în primele 100 de zile ale mandatului lui Joe Biden.

Potrivit Centrelor americane pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC), aproape 30% dintre americanii peste 18 ani au primit cel puţin o doză. Această cifră creşte la peste 65% pentru americanii de peste 65 de ani.

De la instalarea sa la putere, unii republicani au tratat cu ironie obiectivul lui Joe Biden, considerat prea slab.

Trei vaccinuri sunt acum autorizate în Statele Unite: cel al companiei Johnson & Johnson (o singură doză necesară per persoană) şi cele ale alianţei Pfizer/BioNTech şi Moderna (două doze).

Statele Unite au plasat deja suficiente comenzi pentru a primi până la sfârşitul lui mai vaccinurile necesare pentru a imuniza toţi adulţii din ţară