Confidenţialitate

Biden și Putin se întâlnesc, miercuri, la Geneva

În condiții draconice de securitate, orașul elvețian Geneva găzduiește, miercuri, întrevederea dintre președintele american, Joe Biden, și cel rus, Vadimir Putin.

Un tête-à-tête de tatonare, care se anunţă deosebit de delicat și care va reprezenta punctul culminant al turneului efectuat de liderul de la Casa Albă în Europa.

Frontierele Ucrainei, soarta opozantului politic rus Aleksei Navalnîi și atacurile cibernetice atribuite Moscovei sunt subiecte spinoase de discuție. Deși declarativ se arată dispuși cooperării în unele domenii de interes comun, Joe Biden și Vladimir Putin par prea puțin dispuși la concesii.

În ajun, președintele american și-a reafirmat susținerea pentru aliații europeni în fața amenințărilor Rusiei și, totodată, dorința de a reda forţă relaţiei transatlantice. Joe Biden devine al cincilea preşedinte american cu care se întâlneşte Vladimir Putin, aflat la Kremlin de la sfârşitul anului 1999.

Într-un interviu acordat, săptămâna aceasta, postului american NBC, președintele rus şi-a exprimat speranţa ca omologul său să dea dovadă de mai puţină impulsivitate decât predecesorul său, Donald Trump.