Confidenţialitate

Biden: Misiunea militară americană în Afganistan va fi încheiată la 31 august

Preşedintele SUA a anunţat, joi, că misiunea militară a țării sale în Afganistan “va fi încheiată la 31” august.

Joe Biden a dat asigurări că “obiectivele” în lupta contra ameninţării teroriste au fost “atinse” pe acest front.

Statele Unite nu au intervenit în Afganistan în urmă cu 20 de ani “pentru a construi o naţiune”, a explicat liderul de la Casa Albă, potrivit căruia aceasta este “responsabilitatea” afganilor înşişi.

Într-un discurs dedicat retragerii definitive a trupelor americane, preşedintele a spus că “nu este inevitabil” ca Afganistanul să cadă în mâinile talibanilor, care îşi intensifică ofensiva în Afganistan.

În opinia lui Joe Biden, autorităţile afgane au “capacitatea” de a asigura continuitatea guvernării.

“Nu voi trimite o altă generaţie de americani să lupte în Afganistan”, a adăugat președintele.

“Punem capăt celui mai lung război al Americii, dar vom onora pentru totdeauna curajul celor care au servit acolo”, a insistat Joe Biden, care li s-a adresat direct şi interpreţilor afgani ai armatei americane, care riscă represalii pentru ajutorul dat forţelor străine. “Există un loc pentru voi” în SUA, le-a promis liderul de la Casa Albă.

Armata americană a anunţat, marţi, că a încheiat în proporţie de “peste 90%” retragerea finală din Afganistan, la aproape 20 de ani de la debutul intervenţiei sale militare, alături de NATO, în urma atentatelor de la 11 septembrie 2001.

Săptămâna trecută, forţele americane şi ale NATO s-au retras de la baza aeriană Bagram, cea mai mare din Afganistan, situată la 50 km nord de Kabul şi care a fost centrul nevralgic al operaţiunilor purtate în această ţară