Betleem, locul nașterii Mântuitorului

Toată lumea știe că Betleem sau Viflaim (varianta arhaică) este locul în care s-a născut Iisus. Deși, în mod tradițional, Crăciunul este sărbătoarea pe care o petrecem în familie, aceasta este și cea mai indicată perioadă pentru a vizita orașul sfânt.

 

Mulți dintre turiștii care vizitează orașul de Crăciun merg pentru a participa la procesiunile religioase organizate cu acest prilej. De aceea, recomandarea agenților de turism este să se îmbrace mai gros, chiar dacă temperaturile la sfârșit de decembrie pot fi și de 13-14 grade.

 

Însă, procesiunile nu reprezintă singura atracție turistică. Sunt și câteva obiective care trebuie bifate. Primul pe listă este Biserica Nașterii Domnului, una dintre cele mai vechi biserici creştine. Tot aici se află peştera în care s-a născut Iisus, o încăpere săpată în stâncă. Se mai numește „Grota Naşterii“ sau a ”Laptelui”.

 

Însă, nu doar creștinii au motive să viziteze Betleemul, ci și musulmanii. Lângă Biserica Nașterii Domnului se află Moscheea lui Omar, cea mai veche și singura moschee din orașul vechi Betleem. Și, de asemenea, oraşul este un loc sfânt al iudaismului, pentru că aici se găseşte mormântul Rașelei, soția lui Iacov.

 

Un alt obiectiv este Piața Ieslei, aflată în centrul orașului. Este locul în care se găsesc restaurante, cafenele și magazine de suveniruri.

 

 

Betleem trăiește practic din turism și comerț, acestea fiind cele mai dezvoltate sectoare. În oraș sunt peste 30 de hoteluri și peste 300 de magazine artizanale. Turiștii vor găsi aici de la magazine micuțe de antichități, ceramică, obiecte de cult și bijuterii până la centre comerciale.

 

Betleem se află sub autoritate palestiniană, la doar 10 kilometri de Ierusalim, ceea ce înseamnă că putem lega cele două destinații în cadrul unui sejur de câteva zile și așa rezultă vacanța perfectă de Crăciun.

Articole Similare