„Bestia din Est” s-a dezlănțuit peste Europa

Frontul atmosferic siberian a cuprins întreg continentul european, aducând cele mai scăzute temperaturi din această iarnă.

România, Italia, Marea Britanie, Bulgaria, Polonia și Germania sunt câteva din țările afectate de fenomenul hibernal aşa-numit “Bestia din Est” .

România se confruntă, în ajun de primăvară calendaristică, cu primul episod de iarnă adevărată.

Mai multe regiuni din judeţul Prahova au rămas fără electricitate din cauza ninsorilor şi a viscolului.

Luni seara, se intervinea pentru reconectarea localităţilor la reţelele de distribuţie. În ultimele zile, consumul de electricitate a sporit semnificativ.

În sud şi sud-est, mai multe drumuri au fost închise din cauza vizibilităţii reduse, precum DN5, care leagă Capitala de Giurgiu, autostrada Bucureşti – Constanţa şi autostrada Ovidiu – Agigea. Pe alte rute, autorităţile au impus restricţii de tonaj. Şoferii sunt sfătuiţi să pornească la drum doar dacă este o urgenţă.

O şenilată a preluat, aseară, două gravide şi un bărbat cardiac din localitatea constănţeană Tortomanu.

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a cerut ca pacienţii ale căror vieţi depind de dializă să rămână internaţi. Nici bolnavii cronici nu trebuie externaţi. La cabinetele medicale, se impune asigurarea permanenţei. Probleme sunt şi pe calea ferată. Zeci de trenuri au fost anulate ieri. Alte garnituri au ajuns cu mare întârziere la destinaţie.

Din cauza ninsorilor și gerului, rămân închise unităţile de învăţământ din Bucureşti şi din judeţele Ilfov, Dolj, Olt, Teleorman, Ialomiţa, Constanta şi Brăila. În Giurgiu, vor fi deschise doar grădiniţele cu program prelungit.

Ministerul Educaţiei a mai anunţat că probele de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale de la BAC  vor fi organizate atunci când se reiau şi cursurile.

Ultimul meci al sezonul regulat din Liga I, Concordia Chiajna – FC Voluntari, a fost amânat pentru această după-amiază, în speranţa că vremea va permite desfăşurarea confruntării.

O rară ninsoare a căzut peste capitala Italiei, paralizând-o.

Locuitorii au avut, totodată, șansa de a schia prin parcuri și piețe. Militarii au fost mobilizați în lupta cu nămeții.

Climatul mediteranean și apropierea de mare fac ca iernile să fie, de obicei, blânde la Roma.

Prin alte părți ale Europei, furtuna a consemnat recorduri de temperaturi minime.

Meteorologii din Germania au consemnat minus 27 grade C pe muntele Zugspitze din Alpi.

Polonia a raportat 8 decese cauzate de ger.

În unele regiuni din Lituania, mercurul din termometre a coborât până la minus 24 de grade Celsius. Spitalele au raportat o creștere a numărului de persoane tratate pentru hipotermie și degerături.

În Croația, aproape o mie de soldați s-au alăturat operațiunilor de salvare în regiuni izolate de nămeți.

Mașina premierului suedez a derapat în timpul unei furtuni de zăpadă și s-a izbit de o balustradă, unul dintre mai multe accidente rutiere cauzate de vreme în statul nordic. Stefan Lofven a scăpat nevătămat.

În Marea Britanie, serviciile medicale au fost luate cu asalt. British Airways a anulat multe zboruri pe aeroportul Heathrow.

La rândul său, Moscova a înregistrat cea mai rece noapte din această iarnă, cu o minimă de aproape -20 C. În centrul Rusiei, temperaturile vor coborî spre minus 35 de grade.

În timp ce Europa „tremură”, în zona Arcticii temperaturile au fost neobișnuit de calde în ultimele săptămâni, potrivit Organizației Mondiale de Meteorologie.

Experții spun că astfel de episoade ar putea deveni tot mai frecvente în viiitor.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS