Confidenţialitate

BERD a înrăutăţit estimările privind evoluţia economiei româneşti pentru 2023 și 2024 | AUDIO

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a înrăutăţit estimările privind evoluţia economiei româneşti în 2023 şi în 2024. Potrivit unui raport publicat azi de instituţia financiară internaţională, PIB-ul României ar urma să înregistreze un avans de doar 1,8% în acest an, după ce prognoza din luna mai indica o expansiune de 2,5% în 2023. Creşterea ar urma să accelereze la 3,2% anul viitor, faţă de un nivel de 3,5% estimat anterior.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Economia României a înregistrat în 2022 o creştere de 4,7%. În prima jumătate din 2023, creşterea s-a diminuat la 1,7%, cu o încetinire bruscă în trimestrul doi, din cauza declinului exporturilor.

Producţia industrială nu a reuşit până acum să revină pe creştere, reflectând şocul preţului energiei precum şi o cerere externă mai slabă. Conform raportului BERD, inflaţia este încă la un nivel ridicat – de peste 9%.

Creşterea salariului real a fost pozitivă din martie 2023, reflectând înăsprirea condiţiilor pe piaţa muncii. Deficitul fiscal ar putea ajunge la 7% din PIB în 2023, mult mai ridicat decât nivelul prevăzut de 4,4% din PIB.

Consumul moderat si viitoarele ajustări de taxe, vor defini – probabil – traiectoria de creştere din acest an, se arată în raport.

Deficienţele din industrie şi construcţii ar urma să afecteze în acest an creşterea economică a României.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Cătălin Drulă: „Dacă vrei să faci reducere de cheltuieli pui manager care să se ocupe de asta” / „Acesta este un premier care nu face reforme” | VIDEO