Confidenţialitate

Berceanu, șeful Gărzii de Mediu: Groapă ilegală de gunoi la Sinaia, în Parcul Natural Bucegi

Șeful Gărzii Naţionale de Mediu susține că, în staţiunea prahoveană Sinaia, a fost descoperită o groapă ilegală de gunoi amplasată în Parcul Natural Bucegi, în apropierea drumului către Cota 1400.

Octavian Berceanu a primit sesizarea pe Facebook.

“Vorbim de o carieră abandonată, care se găseşte în Parcul Natural Bucegi şi care a fost folosită de primărie pentru depozitarea deşeurilor. Mai nou, o parte din deşeurile depozitate în anii anteriori sunt folosite pentru a genera fundaţie în dezvoltări imobiliare, ceea ce este şi mai crunt. Şi am filmat cu nonşalanţă nişte oameni care duceau acolo deşeuri din construcţii, din construcţii de infrastructură, în baza unui contract întocmit cu Primăria şi la dispoziţia primăriei”, a dezvăluit șeful GNM la Digi 24.

Potrivit acestuia, în groapa ilegală a fost găsit bitum de 10-15 centimetri grosime, care ar proveni din asfaltările din oraş.

Primarul stațiunii Sinaia neagă că municipalitatea ar fi oferit autorizație.

“Nu există nicio groapă ilegală în Sinaia sau o groapă care să fie aprobată de Primărie în acest sens. Gunoiul se ridică de către o firmă specializată. Dacă acest domn, care înţeleg că e şeful Gărzii de Mediu a filmat o astfel de maşină, de ce nu a oprit-o, de ce nu i-a dat amendă, să continue mai departe ancheta? Fiecare poate să spună ce doreşte. (…) E normal să fi oprit, să-l amendeze pe şoferul respectiv şi să verifice cine a depozitat acolo gunoaiele respective. În niciun caz Primăria nu aprobă aşa ceva”, a explicat Vlad Oprea.

Octavian Berceanu afirmă că de la începutul acestui an au fost trimise înapoi în ţările din care au venit 113 containere cu deşeuri, numărul fiind de patru ori mai mare decât cel al containerelor returnate în tot anul 2020.

Containerele cu deşeuri au fost descoperite în Portul Constanţa Sud Agigea şi trimise înapoi, în Irlanda.
“Erau deşeuri amestecate, s-a încercat să facă nişte matrapazlâcuri cu documente, ceva la ordinea zilei, erau bucăţi de carton amestecate cu plastic, care oricum nu mai puteau fi folosite, cartonul era putrezit. Şi, ca să vă fac aşa, o imagine, anul trecut au fost 31 de containere trimise înapoi, în tot anul 2020, anul acesta, până la jumătate avem deja 113 de containere trimise înapoi”, a explicat Octavian Berceanu.