Confidenţialitate

Belarus: Roman Protasevici, într-o înregistrare la televiziunea de stat | VIDEO

Opozantul bielorus Roman Protasevici, arestat la Minsk după ce avionul în care se afla a fost deturnat de regimul autoritarului președinte Aleksandr Lukașenko, a apărut într-o înregistrare video difuzată de televiziunea de stat.

În imagini, tânărul apare vizibil marcat și mărturisește că a organizat proteste antiguvernamentale, adăugând că îl respectă pe șeful statului și vrea să îşi “îndrepte” greşelile, relatează BBC.

Familia și apropiații săi consideră că interviul a fost realizat “sub ameninţare”.

În vârstă de 26 de ani, Roman Protasevici a fost editor al publicației de opoziţie Nexta din aplicaţia de mesagerie Telegram.

În 2020, autoritățile de la Minsk l-au inclus pe o listă a “persoanelor implicate în activităţi teroriste”, o acuzație pentru care riscă inclusiv pedeapsa capitală.

Fosta republică sovietică a fost, anul trecut, scena unor ample proteste de stradă după ce Alexander Lukaşenko a pretins victoria în alegerile prezidenţiale de la 9 august.

Mișcarea de contestate a fost urmateă de reprimarea opozanților, unii ajungând în închisoare, iar alții luând calea exilului.

Realizată sub pretextul unei amenințări cu bombă, deturnarea avionului în care se afla Roman Protasevici a provocat un scandal internaţional.

La scurt timp după actul de piraterie aeriană, Uniunea Europeană a decis noi sancţiuni economice contra Belarusului.

Mai multe companii aeriene au anunțat că vor evita survolarea teritoriului acestei țări.

Singurul care s-a solidarizat cu Aleksandr Lukașenko a fost președintele rus, Vladimir Putin, aliat tradițional al Minskului.