Confidenţialitate

BELARUS: Președintele Lukașenko nu renunță la parada militară de 9 mai

În ciuda epidemiei de COVID-19, regimul de la Minsk intenţionează să desfăşoare conform programului stabilit marea paradă militară din 9 mai pentru marcarea a 75 de ani de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial.

“Nu putem pur şi simplu să anulăm parada”, a declarat, duminică, preşedintele Alexandr Lukaşenko, citat de presa locală, relatează Agerpres.

“M-am gândit la aceasta de mult timp”, a adăugat el, explicând apoi că decizia pe care a luat-o este deopotrivă emoţională şi ideologică şi a ţinut să menţioneze că oameni au murit din cauza viruşilor şi altor boli în timpul războiului.

“Ei au murit pentru noi, oricât de rău ar suna acest lucru”, a continuat Alexandr Lukaşenko, asigurând că nimeni nu va fi obligat să participe la parada militară.

Belarusul a raportat 16.705 cazuri de COVID-19, din care 99 de decese.

Alexandr Lukaşenko este criticat atât în ţară cât şi în străinătate pentru ezitările de a adopta măsuri menite să stăvilească epidemia la începutul căreia el a calificat teama de coronavirus drept o ”psihoză”.

În Rusia vecină, preşedintele Vladimir Putin a amânat din cauza epidemiei parada militară care se desfăşoară în mod tradiţional în Piaţa Roşie din Moscova, dar va susţine pe 9 mai un discurs şi va depune coroane de flori, iar deasupra capitalei ruse va avea loc un miting aerian al Forţelor Aeriene.