Confidenţialitate

BEC are termen până pe 24 septembrie să anunțe validarea candidaturilor la ALEGERILE PREZIDENȚIALE 2019

Este ultima zi pentru depunerea candidaturilor la alegerile prezidenţiale. Biroul Electoral Central va mai avea la dispoziție însă două zile pentru a comunica validarea sau invalidarea candidaților și a însemnelor electorale.

Înregistrarea sau respingerea înregistrării candidaturilor pentru ALEGERILE PREZIDENȚIALE 2019 sau a semnelor electorale, după caz, va fi decisă de BEC până pe 24 septembrie.

Cel târziu pe 25 septembrie pot fi formulate contestaţii în acest caz la Curtea Constituţională a României. Soluţionarea contestaţiilor trebuie să aibă loc până pe 26 septembrie.

Candidaţii pot renunţa la candidatură până pe data de 26 septembrie.

Din 27 septembrie, candidaturile vor rămâne definitive.

Ordinea pe buletinele de vot va fi stabilită de Biroul Electoral Central pe data de 29 septembrie, prin tragere la sorţi.

Campania electorală pentru alegerile prezidenţiale 2019 va începe pe 12 octombrie şi se va încheia pe data de 9 noiembrie.

Votul în străinătate va începe cu două zile înainte de cel din ţară, care se va desfăşura pe 10 noiembrie la primul tur.

În cazul organizării celui de-al doilea tur de scrutin, prima zi a votării în străinătate va fi 22 noiembrie. În ţară votul va avea loc pe 24 noiembrie.