Confidenţialitate

BEC a publicat rezultatele finale ale alegerilor locale. PSD, cele mai multe mandate de primar

Biroul Electoral Central a publicat luni rezultatele finale ale alegerilor locale, la mai bine de două săptămâni de la data scrutinului.

PNL a obținut cele mai multe voturi pe țară la alegerile locale septembrie, atât în ceea ce privește primăriile, cât și consiliile locale și județene, peste 30%.

Sunt urmați de social-democrați și de cei din Alianța USR-Plus, care totuși se poate lăuda cu victorii importante la București și Timișoara.

Nu la fel stă clasamentul însă în ceea ce privește numărul de aleși locali obținut de fiecare partid.

Astfel, PNL a obținut 1.232 de primari și 15 președinți de consilii județene, PSD și-a adjudecat 1.362 de primari și 16 președinți de consilii județene, iar UDMR a contabilizat 199 de primari și 4 președinți de CJ.

Deși liberalii au obținut mai multe voturi însă, social-democrații și-au adjudecat cu un președinte de consiliu județean în plus și cu 130 de primari mai mult.

Diferența dintre numărul mai mare de voturi și numărul mai mic de primari vine din faptul că sistemul electoral în acest caz nu este unul proporțional.

Cu alte cuvinte, un partid poate obține voturi multe într-o localitate mare, dar dacă nu a obținut majoritatea, pierde primăria. În mod similar, într-o localitate mică, primarul se alege evident cu mai puține voturi.

La fel s-a întâmplat în cazul UDMR, formațiune care s-a clasat pe locul 3 în ceea ce privește numărul de aleși locali, deși la numărul de voturi se situează abia pe locul 5.