Bebelusul care s-a vindecat de SIDA cu ajutorul antiretroviralelor a fost diagnosticat din nou cu HIV

Anuntul a fost făcut de cercetători, preluați de AFP.

Povestea fetiței le dăduse speranțe medicilor, care credeau că tratarea ultra-timpurie a bebelușilor seropozitivi ar putea duce la vindecarea acestora.

Fetiței – care trăiește în Mississipi – i s-au administrat antiretrovirale la nici 30 de ore de la naștere, mult mai repede decât este normal în cazul nou-născuților cu risc ridicat de contaminare. Copilul a fost tratat până la 18 luni. După această perioadă, nu a mai primit niciun tratament. Aceasta și în condițiile în care testele efectuate ulterior nu au pus în evidență prezența HIV.

Vestea vindecării a dat speranțe tuturor persoanelor seropozitive din lume, iar medicii sperau că vor putea replica tratamentul și în alte cazuri. Însă, un test de rutină făcut la începutul lunii a pus în evidență niveluri detectabile de HIV în sângele copilului, asociate cu prezența de anticorpi, care dovedesc că HIV a reapărut. Prin urmare, fetița este tratată din nou cu antiretrovirale și se simte bine.

La începutul acestui an, un alt caz a fost semnalat în California. O fetiță, născută și ea cu SIDA, a fost tratată imediat cu antiretrovirale, iar la 11 luni de la naștere nu s-a mai depistat nicio urmă de infecție. În acest caz, medicii continuă să îi administreze medicamente până când aceasta va împlini doi ani.