BBC a realizat un reportaj despre beciurile de la Cricova si colectiile de vinuri pe care le detin aici mai multi oficiali

Una din cele mai mari colecții îi aparține lui Hermann Goering, un important comandant nazist.

Jurnalistul britanic este impresionat de dealurile acoperite cu vii și spune că Republica Moldova pare un colț de rai unde timpul s-a oprit în loc.

Și mai impresionat este, însă, de beciurile de la Cricova, unde ia în mână o sticlă de vin acoperită cu praf, dar ghidul îi atrage atenția să nu-l îndepărteze, că pînă și praful este valoros.

‘Ei bine, fiecare sticlă este în valoare de 15.000 de lire sterline și există aici 129 de sticle’ – i se spune.

Printre colecțiile din Cramele de la Cricova, se află și colecția lui Hermann Goering adusă din Berlin de Armata roșie, în 1945.

Fiecare oficial care vizitează crama primește o colecție personală. Cea a lui Vladimir Putin este, însă, impresionantă. Putin a fost aici de mai multe ori, îi place locul atât de mult, încât și-a sărbătorit aici împlinirea vârstei de 50 de ani.

Între timp, însă, lucrurile s-au schimbat. Putin s-a indignat de decizia Chișinăului cu privire la apropierea de UE. Iar pentru a-i pedepsi pe moldoveni, a ordonat interzicerea importului de vinuri moldovenești – spune reporterul BBC.

‘A fost ca un duș rece pe noi. Am pierdut 30% din exporturi. Dar trebuie să învățăm din asta și să încercăm să ne găsim noi piețe în Europa, SUA și China.

Chiar și așa, afacerile cu vinuri reprezintă 10% din produsul intern brut al Republicii Moldova.