Confidenţialitate

„Bătălie” pentru modificarea completului care ar putea da sentința în cazul lui Liviu Dragnea

Presa dezvăluie că „bătălia” cea mai grea se dă la instanța supremă – pentru modificarea componenței completului care ar putea da sentința definitivă în cazul lui Liviu Dragnea, condamnat la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare în dosarul angajărilor fictive.

Președinta Instanței Supreme, Cristina Tarcea, a fost reclamată la Inspecţia Judiciară pentru că nu ar fi convocat conducerea instituției – după ce au intrat în vigoare modificările aduse Legii privind organizarea judiciară.

Miza ar fi, potrivit g4Media, schimbarea completelor de judecată de la instanța supremă, inclusiv a celui care va stabili sentința definitivă în cazul lui Liviu Dragnea.

Potrivit schimbărilor făcute de actuala guvernare, completele de 5 judecători nu mai sunt conduse de membrii de drept, precum vicepreşedintele instanței supreme şi şeful Secţiei penale – ci toţi judecătorii din complet sunt traşi la sorţi.

Anterior, legislația prevedea că aceste complete au șefii bine stabiliți, iar restul sunt desemnați prin tragere la sorți.

Conducerea instanței supreme ar vrea să amâne schimbarea completelor abia la sfârșitul acestui an, motiv pentru care liderul PSD a acuzat că la Înalta Curte de Casație și Justiție „nu se respectă legea”.