Băsescu: România riscă să deterioreze relaţiile cu SUA

Senatorul PMP, Traian Băsescu, a declarat miercuri că România este în situaţia în care riscă să deterioreze relaţiile cu SUA pentru o proastă şi defectuoasă înţelegere a modului în care lucrează Guvernul SUA.

El i-a acuzat pe Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu că au transmis SUA declaraţia în numele Parlamentului fără să o supună la vot, spunând, ironic, că pot ei pot reprezenta Parlamentul la defilarea de 1 Decembrie, la recepţia de la Cotroceni sau „alături de Daea, să vândă oaia„.

“România este în situaţia în care riscă să deterioreze nişte relaţii pentru o proastă şi defectuasă înţelegere a modului în care lucrează Guvernul SUA. Aş pleca de la conţinutul comunicatului purtătorului de cuvânt al Departamentului de stat. Prin acest comunicat nu se interzice discutarea acestor legi, ci el are două semnificaţii în analiza mea: este o expresie a neîncrederii şi face parte la prevederile din proiectul transmis de ministrul Justiţiei. Nu este vorba despre vreo interdicţie dată Parlamentului, aşa cum încearcă unii să interpreteze comunicatul sau cum se răţoiesc Tăriceanu şi Dragnea”, a declarat Băsescu la Parlament.

El a mai spus că scrisoare trimisă de SUA nu pune la îndoială suveranitatea Parlamentului de la Bucureşti, ci atrage atenţia asupra unor prevederi din pachetul de legi pentru Justiţie: „Comunicatul Departamentului de Stat nu pune sub semnul întrebării suveranitatea Parlamentului, ci să se dea atenţie unor prevederi din pachetul lui Tudorel Toader”.

Referindu-se la declaraţia transmisă SUA de către Dragnea şi Tăriceanu, Băsescu a spus că Departamentul de Stat ştie faptul că PNL şi PSD au vrut în 2012, prin suspendarea sa, să “captureze Justiţia”.

“Departamentul de Stat ştie cu cine are de-a face şi nu poate să nu-şi amintească faptul că actualul PSD, alături de PNL, până nu de mult, spuneau că nu avem toată putere până nu avem Justiţia. Ei ştiu că acesta este partidul care alături de liberali voiau să captureze Justiţia în 2012, prin suspendarea preşedintelui. Acest PNL, care dintr-o dată a devenit un apărător necondiţionat al Justiţiei, este parte din istoria recentă a luptei impotriva Justiţiei”, a declarat Băsescu.

El a mai spus că problemele penale ale lui Călin Popescu Tăriceanu şi ale lui Liviu Dragnea sunt o “carte de vizită negativă” pentru SUA.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Şedinţa de plen a Senatului a fost suspendată miercuri după ce grupurile PNL, USR şi PMP au părăsit sala în semn de protest faţă de declaraţia transmisă, în numele Parlamentului, de Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu către Departamentul de Stat al SUA privind legile justiţiei.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS