Basescu: Prezenta trupelor Rusiei in Ucraina fara acordul acesteia poate fi considerata agresiune

Este reacția Palatului Cotroceni după ce Rusia a decis să trimită trupe în Ucraina.

România consideră că orice prezenţă a trupelor Federaţiei Ruse pe teritoriul Ucrainei, fără acordul acesteia şi în afara acordurilor bilaterale şi a notificărilor ucrainene deja existente, poate fi considerată o agresiune la adresa Ucrainei, se arată într-un mesaj al preşedintelui Traian Băsescu.

La rândul său, Ministerul român de Externe consideră necesară respectarea regimului juridic cu privire la staţionarea trupelor străine în Crimeea.

‘Ministerul Afacerilor Externe al României regretă profund deteriorarea situaţiei din Crimeea, importantă regiune din sudul Ucrainei. Păstrarea integrităţii teritoriale şi suveranităţii Ucrainei reprezintă, din punctul de vedere al României, ca şi al comunităţii internaţionale, elemente de bază, absolut necesare pentru menţinerea stabilităţii şi securităţii regionale. În calitate de stat membru al Uniunii Europene şi al NATO, România urmăreşte activ, cu deosebită atenţie şi îngrijorare, evoluţiile care pot altera parametrii statalităţii ucrainene. România este în contact cu partenerii săi din UE şi NATO în legătură cu aceste evoluţii’, se arată într-un comunicat al MAE.