Basescu: Posibila incompatibilitate a lui Iohannis trebuia sa se judece inainte de depunerea candidaturii

Instanța supremă decide mâine dacă judecă mai devreme acest dosar, așa cum a cerut ANI.

Posibila incompatibilitate a lui Klaus Iohannis trebuia să se judece înainte de depunerea candidaturii la alegerile prezidențiale. Este declarația făcută de președintele Traian Băsescu, cu o zi înainte ca instanța supremă să decidă dacă judecă mai devreme acest dosar, așa cum a cerut Agenția Naționala de Integritate.

Șeful statului a ieșit la un restaurant cu Elena Udrea, Emil Boc și alți membri PMP. În acest context, președintele a afirmat că este nepermis ca justiția, nu oamenii ‘să aibă o decizie majoră cu privire la alegeri’.

Varianta corectă și morală, spune Traian Băsescu, era ca dosarul lui Klaus Iohannis să se judece înainte de alegerile pentru șefia statului.

Totodată, președintele insistă că, în situația în care Klaus Iohannis va fi ales președinte, iar instanța supremă va stabili ulterior că a fost incompatibil, va trebui să renunțe la mandat.

Amintim, ANI a solicitat preschimbarea termenului, pe motiv că acesta a fost fixat pe 18 noiembrie, după al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale. Anul trecut, 54a1cc3f-7ff5-4861-8ea7-570f1bcf7ac6Curtea de Apel Alba Iulia a anulat raportul Agentiei prin care s-a constatat că Iohannis s-a aflat în stare de incompatibilitate, în calitate de primar al Sibiului. ANI a facut recurs atunci, care se judecă acum la Curtea Supremă.