Băsescu: Numărul mic de teste face ca noi să nu realizăm care este nivelul de infectare a populaţiei | AUDIO

Fost preşedinte, Traian Băsescu critică autoritățile pentru că testează insuficient în actualul context epidemic.

Din acest motiv, spune el, nu cunoaștem nivelul de răspândire a virusului.

„Eu consider că testarea atât de puţină este o crimă organizată (…) Da, e [o acuză] foarte gravă, dar o susţin! Testarea unui număr foarte mic de oameni face ca noi să nu realizăm care este nivelul de infectare a populaţiei, nivelul de răspândire a virusului şi nivelul de îmbolnăvire. Testăm puţin, avem puţini bolnavi! Dacă am testa mai mult, am avea mai mulţi. Aici suntem într-o adevărată goană după a micşora numărul de decese ca să spunem cât suntem de buni. Dar să ştiţi, datorită [sic!] testărilor puţine sunt foarte mulţi care mor sufocaţi în casele lor şi nu-i ştie nimeni că au murit de coronavirus. Este părere mea, e inginerească, nu e venită de la savanții care vin la televizor (…) Oamenii din mediul rural, care se duc rar la doctor, se trezesc că nu se mai trezesc. Ați văzut ce face nenorocitul ăsta de virus, atacă plămânii“, a atras atenția Traian Băsescu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Al doilea lucru extrem de grav, prin numărul mic de decese … Au vorbit foarte mult savanţii, care vin la televizor, despre asimptomatici. Testându-se, puţin se găsesc foarte puţini asimptomatici. Pe 15 [mai n. red.], domnul preşedinte ne face favoarea să ne lase cu măşti să mai umblăm prin parcuri, să mai mergem la birouri, să ne întâlnim cu rude, să mai socializăm cu prieteni. (…) Foarte mulți asimpromatici nedepistați vor intra în societate. Acum, de bine, de rău, toţi suntem obligaţi la izolare. Dar, când se va ridica izolarea, din 15 mai, aceşti asimptomatici vor transmite virusul oamenilor din jurul lor. Şi, atunci, vom avea un nou val de infecţii. Este a doua crimă care se face prin testarea puțină. Nu întâmplător recomandarea OMS este <Testați, testați, testați!>. Nu este făcută ca să îl parafrazeze pe Lenin. Este făcută să ne atenționeze că, în lipsa testării masive, de fapt creăm un lanț de probleme, care nu duc la eradicare virusului și care lasă foarte mulți oameni, care ar avea nevoie de asistență medicală, [în fapt] neasistați “, a adăugat el.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Dacă nu lansăm un program masiv de testare a populației, în opina mea, vom petrece prost vara, pentru că asimptomaticii vor distribui boala imediat ce se relaxează măsurile şi se renunţă la izolare. Testările puține vor face, ca de pe 15 [mai], când vom putea circula în libertate oarecum, asimptomaticii nedepistați să infesteze zeci de mii de oameni, iar asta va fi responsabilitatea celor care, astăzi, vin și sunt atât de plini de ei că sunt mai puțini morți decât în Italia, dar uită că avem populație de 3 ori mai mică (…) După această pandemie, va urma alta, și alta, și alta… Nimic nu va mai fi la fel ca până acum. Cei care speră că, după ce trece această pandemie vom trăi la fel ca până la pandemia coronavirus, se înşeală!“, a concluzionat Traian Băsescu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS