Confidenţialitate

BAROMETRU EUROPA FM: Cine ar câștiga alegerile parlamentare dacă votul ar fi duminică

Dacă alegerile parlamentare ar avea loc acum – în loc de anul viitor – un sfert dintre cei care spun că ar merge sigur la vot ar vota cu PNL, arată Barometru Europa FM, realizat de IMAS în luna iulie.

Liberalii adună 25,5% din intențiile de vot. Pentru prima dată, USR urcă pe locul 2 în opțiuni, 21,4%, iar PSD cade pe 3 – ar fi votat azi de 19.4% dintre cei siguri ca ar vota.

Pe locul 4, dar la distanță considerabilă, se află parlamentarii Pro Romania – partidul fostului premier social-democrat Victor Ponta, cu 9% – în scădere cu aproape un procent față de luna trecută.

Locul 5 este ocupat de ALDE, formațiunea condusă de Călin Popescu Tăriceanu. Partenerul de guvernare al PSD scade până la 7,3% din intențiile de vot. 

Clasamentul este continuat de PLUS al lui Dacian Cioloș – 6%, de asemenea în scădere față de luna iunie.

4% dintre cei care spun ca participa la vot ar alege alte partide. Aproape una din 5 persoane – mai exact 18.3% – nu știe încă dacă și cu cine va vota ori nu vrea sa își declare preferințele.

Cine ar câștiga alegerile prezidențiale, dacă ar avea loc acum

Dacă pe listă s-ar afla numai candidați ai stângii, apropiați PSD și foști membri, pe cine ar vota românii? 34% ar obține Călin Popescu Tăriceanu, 31% Gabriela Firea, 23 de procente Victor Ponta și 5,8% Corina Crețu.

Dacă pe listă ar apărea doar candidați ai dreptei sau oponenți ai actualei puteri, rezultatele ar putea fi următoarele: Klaus Iohannis, 48,4%, Laura Codruța Kovesi – 30,4% și Dacian Cioloș cu 18,3%.

Pentru acest studiu, realizat prin telefon în perioada 15 iulie – 2 august, au fost intervievate 1010 persoane cu vârsta peste 18 ani. Eroarea de eșantionare – plus minus 3,1%.