Confidenţialitate

Vicepremierul Barna: Subiectul pensiilor speciale trebuie rezolvat. Unele vor fi eliminate, altele impozitate

Vicepremierul Dan Barna susține că subiectul pensiilor speciale va fi “rezolvat” în cursul acestui an și propune adoptarea de legi pentru fiecare categorie de astfel de venituri.

În opinia sa, unele pensii speciale pot fi eliminate, iar pentru altele soluţia este impozitarea.

“Dacă noi, parlamentarii, nu am fi început cu noi, să ne tăiem pensiile speciale, evident că nu aveam nicio legitimitate morală să le spunem celorlalte categorii de beneficiari de pensii speciale că respectivele pensii speciale trebuie unele eliminate, altele impozitate, după cum sunt deciziile CCR. Deci era important şi ca simbolistică şi ca şi credibilitate a mesajului că da, subiectul pensiilor speciale trebuie rezolvat şi va fi rezolvat anul acesta, este un obiectiv al coaliţiei, agreat în coaliţie şi în ultimele şedinţe din fiecare lună, după cum bine ştiţi”, a declarat Dan Barna, marţi seară, la Digi 24.

“Soluţia corectă este ca pentru fiecare categorie să ai câte o lege distinctă, care să respecte cadrul legislativ şi cadrul normativ şi deciziile Curţii Constituţionale, pentru că unele pensii speciale pot fi eliminate şi să se revină la criteriul de contributivitate. Altele, datorită deciziilor Curţii Constituţionale, aşa cum sunt ele astăzi – bune, proaste, alea sunt – nu pot fi eliminate şi pentru acelea mecanismul impozitării va fi probabil formula despre care vorbim”, a adăugat el.

Cât priveşte sporurile din sistemul bugetar, Dan Barna insistă că viitoarea lege a salarizării va veni cu o nouă schemă şi grilă de salarizare în care să nu mai existe “discrepanţe uriaşe” între lefurile angajaților de la stat.

“Sporurile acelea vor dispărea, anul acesta, prin reforma şi legea salarizării, care lege va clarifica toată structura salariilor”, a precizat vicepremierul.

Potrivit lui Dan Barna, obiectivul Guvernului nu este scăderea veniturilor bugetarilor, ci stabilirea unor salarii “juste” în raport cu complexitatea fiecărui loc de muncă. El susţine că vor pleca din sistem persoanele care “trec, semnează condica şi nu fac nimic”.