Bari, acasă la Moș Nicolae

La sfârșitul acestei săptămâni ne lustruim ghetuțele și cizmele și-l așteptăm pe Moș Nicolae cu daruri. Știm prea bine că Moș Crăciun locuiește în Laponia, dar v-ați întrebat până acum unde stă Moș Nicolae? Dacă vă așteptați să fie tot într-un ținut înghețat, cu nămeți și sănii trase de reni, vă înșelați. Moș Nicolae, mai precis Sfântul Nicolae, are legătură cu fermecătorul oraș italian Bari.

 

Orășelul se află în sudul Italiei, pe coasta Adriaticii. Este un port pitoresc, în care sunt ancorate bărcuțe vopsite în culori aprinse. Ca în orice port, găsim un far, care poate fi vizitat, iar în apropierea Farului, se află și o piață de pește cunoscută în toată regiunea.

 

Orașul Bari este plin de contraste. Se observă cel mai bine dacă comparăm zona veche cu cea modernă. În Bari Vecchia se află îngrămădite toate monumentele importante: Palatul Provinciei, Castelul Svevo, Teatrul Petruzzelli, Teatrul Margherita și, cel mai important, Catedrala Sfântul Nicolae. În această biserică ortodoxă și catolică în același timp, se odihnesc rămășițele sfântului, patronul orașului. Tot în zona veche se află o mulțime de terase. Cu o haină ceva mai groasă, turiștii pot sta chiar și azi la o terasă, pentru că sunt 16 grade și e soare. Zona modernă a orașului este pentru cumpărături; aici se află un mare centru comercial.

 

Ce mâncăm în Bari?

 

Suntem în Italia, deci pizza și pastele se regăsesc în meniurile tuturor restaurantelor. Dar dat fiind că Bari se află pe malul mării, turiștii se pot bucura și de platouri de pește și fructe de mare, alături de o sticlă de Prosecco, un pahar de limoncello sau un cappuccino adevărat.

 

Pe de altă parte, în timpul sejurului în Bari, alocați două-trei zile vizitării orașelor din vecinătate. Trebuie neapărat să vedeți Alberobello și Matera. Ultima este o așezare antică, un oraș întreg săpat în stâncă. Alberobello, care se află la 60 de km de Bari, este un orășel pitoresc cu case joase, albe și cu acoperișuri țuguiate. Acest stil se numește ”trullo”.

 

Cum ajungem în Bari?

 

Într-o oră și 40 de minute suntem în Bari pentru că există curse aeriene directe de pe Aeroportul Otopeni spre orașul italian. Cât privește prețul biletului, un zbor cu plecare din data de 12 februarie și întoarcerea pe 15 costă 45 de euro de persoană.

Articole Similare