Confidenţialitate

Barcelona, oraşul de care te îndrăgosteşti iremediabil – GALERIE FOTO

Barcelona, capitala comunităţii autonome Catalonia, în nord-estul Spaniei, impresionează încă de la primii paşi.

Bulevardele largi, culorile intense ale clădirilor, plajele imense, mâncărurile proaspete şi vinurile savuroase, toate acestea îi dau oraşului un farmec irezistibil, de care cu greu te mai poţi despărţi.

Barcelona, încărcată de istorie, vestită în toată lumea pentru arhitectura sa, copleşeşte prin multitudinea locurile demne de vizitat şi cu greu te poţi opri doar asupra unui simbol care să reprezinte întrega metropolă.

Însă mai presus de orice, se înalţă mândre operele magistrale ale arhitectului Antoni Gaudí, dintre care amintim doar câteva: catedrala La Sagrada Familia, Casa Batlló, Casa Milà “La Pedrera” sau Parcul Güell.

Sagrada Familia

La Sagrada Familia (Sfânta Familie) este un templu dedicat Sfintei Familii, iar numele oficial al construcţiei este Temple Expiatori de la Sagrada Família.

Lucrările la masiva bazilică au început în 1882, iar după moartea lui Gaudí, nouă arhitecţi au fost numiţi pentru a finaliza opera arhitectului spaniol. Specialiştii estimează că lucrarile se vor încheia abia în anul 2026.

Casa Batlló

În centrul Barcelonei se înalţă Casa Batlló, una dintre capodoperele lui Antoni Gaudí. Aceasta nu a fost construită după planurile celebrului arhitect, ci modificată şi renovată de el în 1904.

Aşa cum a făcut cu toate lucrările sale, arhitectul a evitat şi de data aceasta orice linie dreaptă.

Acoperişul clădirii arată precum spinarea unui balaur, iar una dintre teoriile legate de clădire spune că acea cruce de pe acoperiş sugerează vârful lăncii Sfântului Gheorghe, înfipt în spatele balaurului.

Este supranumită de către localnici Casa dels ossos (Casa oaselor), deoarece detaliile faţadei pot reprezenta oasele unui schelet.

Aparţine stilului arhitectural Art Nouveau, iar faţada clădirii reprezintă un joc de suprafeţe concave şi convexe, unde culoarea predominantă este albastru-verde.

Casa Milà “La Pedrera”

Această clădire te duce cu gândul la un val uriaş împietrit sau la o sculptură gigantică.

La Pedrera este, fără îndoială, una dintre operele lui Gaudí de maximă inspiraţie. Capacitatea creativă a celebrului arhitect atinge apogeul său odată cu proiectarea acestei clădiri, comandate de industriaşul barcelonez Pere Milà.

Cunoscută sub numele “La Pedrera” datorită aspectului exerior cu forme inspirate din natură, casa cuprinde chiar şi astăzi atât apartamente pentru locuit, cât şi pentru închiriat.

Parcul Güell

Parcul a fost proiectat de arhitectul Antoni Gaudí, care a realizat aici o integrare perfectă a operelor sale în natură.

Dovada în acest sens sunt coloanele de piatră de dimensiuni foarte diferite și forme care sugerează trunchiuri de copaci, stalactite și peșteri.

Pe alocuri, suprafețele parcului sunt acoperite cu bucăți de ceramică sau sticlă colorate în stil mozaic numit Trencadis.

Les Rambles

Les Rambles sunt o serie de bulevarde care fac legătura centrului orașului cu marea. Aceste bulevarde sunt cele mai populate din Barcelona, fiind pline de vânzători de suveniruri, artiști de stradă, cafenele și restaurante.

Piaţa La Boqueria

Mercat de la Boqueria (Piaţa Boqueria) este cea mai populară dintre numeroasele pieţe alimentare din Barcelona.

Aici vin atât localnici, cât şi turişti pofticioşi dornici să guste din specialităţile barceloneze.

Plaja Barceloneta

Plaja Barceloneta este cea mai veche şi cea mai cunoscută plajă din Barcelona.

Aşezarea centrală şi accesul facil la transportul public fac ca această plajă să fie unul dintre locurile preferate ale turiştilor, dar şi a localnicilor care practică sporturi acvatice.