Bărbații care practică sport pot preveni cancerul colorectal sau pulmonar

Pentru bărbații de vârstă medie, exercițiile fizice înseamnă mult mai mult decât un aspect fizic plăcut.

Un nou studiu sugerează că bărbații care practică frecvent exerciții de tip cardiovascular au riscuri mult mai scăzute pentru diverse tipuri de cancer, printre care și cancerul colorectal sau cancerul pulmonar. Aceste riscuri scad chiar și cu 50% față de persoanele care nu au acest obicei.

Potrivit Centrului American pentru Controlul și Prevenția Bolilor, cele mai frecvente cancere în rândul bărbaților sunt, în ordine, cancerul de prostată, cel pulmonar și cel colorectal.

Privind patologia prostatei, se recomandă dozarea din sânge a antigenului specific prostatic, prescurtat PSA.

Dacă acesta are valori crescute se trece la următorul pas – efectuarea biopsiei prostatice cu ajutorul unei sonde de ecografie.

Biopsia este testul care oferă rezultatul de certitudine, confirmând sau infirmând existența unui adenocarcinom de prostată.

Societatea Americană de Cancer a stabilit de curând un program de screening privind cancerul pulmonary ce constă în realizarea unei radiografii toracice sau tomografiei computerizate. Sunt vizate persoanele cu vârsta peste 55 de ani care au fumat 1 pachet de țigări pe zi timp de 30 de ani sau 2 pachete pe zi timp de 15 ani. Și foștii fumători înrăiți care întrunesc aceste condiții pot fi supuși testelor deoarece riscurile de apariție a cancerului scad după renunțarea la fumat, dar rămân totuși ridicate.

Testele de screening pentru depistarea cancerului de colon în stadii incipiente, când este mult mai ușor de tratat, sunt recomandate persoanelor cu vârsta peste 50 de ani.

Cereți informații medicului de familie despre testele care se pot efectua și dacă este nevoie să apelați și la consultul unui medic gastroenterolog.