Confidenţialitate

Barbados a devenit republică. Regina Elisabeta a II-a a fost înlocuită cu un președinte ales de Parlament. Rihanna, desemnată „erou național” | VIDEO

Barbados a înlăturat-o pe regina Marii Britanii de la conducere și a devenit astfel republică parlamentară, în urma unei ceremonii ce a avut loc luni noapte în capitala Bridgetown. Printre cei care au luat parte la ceremonie s-au aflat Prințul Charles și Rihanna, cântăreață originară din Barbados.

Sandra Mason, primul șef de stat al republicii, a depus jurământul în cadrul evenimentului ce a coincis cu aniversarea a 55 de ani de la declararea independenței statului insular.

Și premierul republicii, Mia Mottley, a depus jurământul, luni,la miezul nopții, prilej cu care a anunțat că Rihanna urmează să fie numită „erou național” de către șeful de stat.

În cadrul unui discurs susținut în cadrul evenimentului, Prințul Charles a recunoscut că statul din Caraibe a suferit din cauza „atrocităților înfiorătoare cauzate de sclavie”. Și regina Elisabeta a II-a a transmis „cele mai călduroase urări” pentru „fericire, pace și prosperitate”, adăugâng că Barbados are „un loc special” în inima sa.

Pentru a simboliza schimbarea de regim, un salut final a fost acordat monarhiei britanice, iar steagul ce purta însemnele regale a fost coborât și înlocuit cu cel al republicii nou formate.

Sandra Mason, în vârstă de 72 de ani, a fost guvernatorul insulei din 2018 și a devenit primul șef de stat al Barbados în urma votului parlamentarilor de luna trecută.

„Nava Republica Barbados a pornit în prima sa cursă. Fie ca ea să reziste tuturor furtunilor și să aterizeze țara noastră și cetățenii săi în siguranță pe orizonturile și țărmurile care sunt în fața noastră.”

Barbados a anunțat încă de anul trecut că dorește să devină republică, însă va continua să facă parte din Commonwealth.

Sursa foto: Captură video Reuters

Citește și: Rihanna a fost numită oficial ambasadoare a Barbados