Confidenţialitate

Obama, despre eliminarea dreptului la avort în SUA: Un atac la libertatea esențială a milioane de americani

Vineri, 24 iunie 2022, Curtea Supremă a Statelor Unite ale Americii a decis să elimine dreptul constituțional la avort. Barack Obama, fostul președinte al SUA, a acuzat decizia afirmând că este „un atac la libertatea esențială a milioane de americani”.

„Astăzi, Curtea Supremă nu numai că a anulat aproape 50 de ani de precedente, dar a lăsat cea mai personală decizie pe care o poate lua cineva la cheremul politicienilor și al ideologilor – atacând libertățile esențiale a milioane de americani”, a scris Barack Obama pe Twitter.

„În întreaga țară, statele au adoptat deja proiecte de lege care restricționează alegerea. Dacă sunteți în căutarea unor modalități de a răspunde, PPFA, USOWomen și multe alte grupuri au tras un semnal de alarmă în această problemă de ani de zile – și vor continua să fie în prima linie a acestei lupte”, a mai scris fostul președinte al SUA pe Twitter.

„De peste o lună știam că ziua aceasta va veni într-un final, dar asta nu o face mai puțin devastatoare. Am expus într-un comunicat gândurile ce mi-au venit în minte când am văzut pentru prima oară draftul proiectului de lege”, a adăugat Barack Obama.

 

Barack și Michelle Obama, despre draftul de lege care elimină dreptul la avort al femeilor din SUA

„Azi, milioane de americani s-au trezit cu teama că libertățile lor esențiale, prevăzute de Constituție, sunt în pericol. Dacă Curtea Supremă va decide în cele din urmă să anuleze cauza istorică Roe vs. Wade, atunci nu numai că va anula 50 de ani de precedente, dar va va pune în mâinile politicienilor o decizie personală a oamenilor.

Puține femei, dacă există, decid să întrerupă o sarcină fără a avea vreun motiv, iar oamenii buni, din tot spectrul politic, pot avea opinii diferite pe tema aceasta, dar ceea ce a recunoscut Roe este că libertatea consacrată în 14-lea amendament al Constituției ne cere tutiror să ne bucurăm de o sferă a vieții noastre în care statul nu ar trebui să se amestece – o sferă care include decizii personale care implică cu cine să întreținem relații sexuale, cu cine ne putem căsători, dacă folosim sau nu contracepția și dacă facem sau nu copii.

După cum a stabilit anterior Curtea, libertățile noastre nu sunt nelimitate – societatea are un interes imperios în alte circumstanțe, de exemplu în protejarea copiilor de abuzuri sau în protecția oamenilor de autovătămare – iar cadrul construit de Roe și deciziile ulterioare ale Curții au permis sistemului legislativ să impună restricții mai mari asupra avortului mai târziu în timpul sarcinii.

Dar acest proiect de decizie nu caută să echilibreze aceste interese, în schimb, pur și simplu îi forțează pe oameni să renunțe la orice interes recunoscut constituțional în ceea ce se întâmplă cu corpul lor odată ce este implicată o sarcină.

Conform logicii Curții, legiutorii de stat ar putea dicta ca femeile să ducă fiecare sarcină la termen, indiferent cât de timpurie este și indiferent de circumstanțele care au dus la aceasta – chiar în cazul unui viol sau în cazul unui incest.

Consecințele unei astfel de decizii reprezintă o lovitură nu doar pentru femei, ci și pentru toți cei care cred că într-o societate liberă există limite în ceea ce privește măsura în care Guvernul poate interveni în viața noastră personală.

Și este puțin probabil ca această decizie să reducă în mod semnificativ avorturile, care au scăzut constant în ultimele decenii, în mare parte datorită unui acces mai bun la contracepție și educație.

În schimb, așa cum am început deja să vedem în statele cu legi restrictive privind avortul, acele femei care pot și își permit vort merge în state în care avortul este în continuare legal și sigur. Între timp, cele care nu-și permit și nu au acces la transport, nu au posibilitatea de a-și lua liber de la școală sau de la locul de muncă s-ar confrunta cu aceleași circumstanțe cu care se confruntau majoritatea femeilor înainte de Roe, căutând cu disperare avorturi ilegale care, în mod inevitabil, prezintă riscuri grave pentru sănătatea lor și pentru viața lor.

Acesta este un rezultat pe care niciunul dintre noi nu ar trebui să și-l dorească. Dar ar trebui să servească drept o reamintire puternică a rolului central pe care îl joacă instanțele în protejarea drepturilor noastre și a faptului că alegerile au consecințe.

O majoritate clară a americanilor sprijină Roe. Cu toate acestea, recunoaștem că, în timp ce mulți sunt furioși și frustrați de acest raport, unii dintre cei care susțin Roe s-ar putea să se simtă neajutorați și, instictiv, să se întoarcă la munca lor, la familiile lor sau la sarcinile zilnice, afirmând că deoarece acest rezultat ar fi putut fi previzibil, niciunul dintre noi nu poate face nimic.

Dacă acesta este cazul dumneavoastră, vă rugăm să vă gândiți la studenta care s-a trezit după ce partenerul ei a forțat-o să facă sex neprotejat. Gândiți-vă la cuplul care a încercat să aibă copii ani de zile, care nu are nicio opțiune atunci când se confruntă cu realitatea tragică a unei sarcini neviabile. Gândiți-vă la oricare dintre sutele de mii de femei din fiecare an care merită demnitatea și libertatea de a lua o decizie potrivită pentru corpul și circumstanțele lor.

S-ar putea să fiți una dintre aceste persoane. Sau s-ar putea să le cunoașteți pe unele dintre ele după nume. Dacă nu le cunoașteți, întrebați-vă dacă știți întreaga poveste a fiecăreia dintre ele”, a scris Barack Obama în comunicatul oficial.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Milioane de femei din SUA își vor pierde dreptul la avort după ce Curtea Constituțională a anulat Hotărârea Roe vs. Wade