Confidenţialitate

Banii lor, infecțiile noastre. O anchetă Rise Project arată că 75% din încasările Hexi Pharma sunt bani publici

Banii lor, infecțiile noastre: iată cum este denumită o anchetă Rise Project care arată că 75% din încasările firmei Hexi Pharma sunt bani publici.

Jurnaliștii susțin că mii de euro au fost scoși aproape lunar de Dan Alexandru Condrea, patronul Hexi Pharma Co, din offshore-ul cipriot în care își ascundea profiturile din afacerea cu dezinfectanți.

Patronul își derula afacerile în colaborare cu tatăl său – fost farmacist șef la Spitalul Universitar, în perioada în care unitatea era condusă de Sorin Oprescu.

Începând din martie 2008, cei doi Condrea au încasat împreună 1,3 milioane de euro.

Asta s-a întâmplat în aproape 2 ani de la înființarea firmei cipriote – un offshore în care patronul Hexi Pharma își ascundea profitul realizat în România.

De acolo, banii ajungeau din nou în România – de această dată în conturile personale. Plățile lunare au atins uneori și 100 de mii de euro, potrivit Rise Project.

Sumele încasate de Dan Condrea și de tatăl său în Cipru reprezintă peste 40 la sută din valoarea totală a contractelor cu spitalele de stat în perioada 2008-2009.    Datele oficiale arată că, atunci, Hexi Pharma a câștigat 3 milioane de euro livrând produse în sistemul medical public.

Banii veneau, așadar,  în proporție de 75 la sută de la contribuabili.

În tot acest timp, potrivit Rise PROJECT, peste 54 de mii de pacienți au căpătat infecții în spitale, mai ales din 2012 încoace.