Confidenţialitate

Băncile din zona euro, supravegheate de Banca Centrală Europeană

Banca Centrală Europeană va supraveghea instituțiile bancare din zona euro, dar și din alte țări ale Uniunii care doresc să se alăture.

Este un pas important spre rezolvarea crizei datoriilor suverane – scrie Wall Street Journal.

BCE va monitoriza băncile care au active de cel puțin 30 de miliarde de euro, reprezintă mai mult de 20 la sută din PIB și operează în cel puțin două țări. Potrivit miniștrilor de finanțe din Uniunea Europeană, vor fi cel puțin câte 3 bănci din fiecare stat care vor intra sub supravegherea Băncii Centrale Europene. Restul instituțiilor de credit vor rămâne în responsabilitatea autorităților naționale de supraveghere.

Înțelegerea trebuie acum avizată și de Parlamentul european și apoi ratificată de parlamentele naționale până la sfârșitul lunii februarie. Astfel, noua autoritate de supraveghere ar trebui să fie funcțională până la începutul lunii martie. După ce preia controlul, Banca Centrală Europeană va putea forța băncile să-și consolideze rezervele de capital sau chiar să le închidă pe cele nesigure.

Statele din afara zonei euro trebuie să decidă singure dacă aleg să intre sub supravegherea BCE.

Potrivit Wall Street Journal Decizia miniștrilor din zona euro este un prim pas către rezolvarea crizei datoriilor suverane și transformarea zonei euro într-o uniune bancară.

State precum Irlanda, Spania sau Cipru au fost nevoite să ceară ajutor financiar zonei euro din cauza costurilor uriașe pentru salvarea marilor bănci de la faliment. Liderii zonei euro au decis, în iunie, ca odată intrată în vigoare uniunea bancară să permită fondurilor de urgență să recapitalize direct băncile.