Confidenţialitate

Banca Centrală Elvețiană sprijină Credit Suisse cu un împrumut de peste 50 de miliarde de dolari pentru evitarea unei crize bancare globale | AUDIO

Credit Suisse a primit un colac de salvare de 54 de miliarde de dolari pentru a evita o criză bancară globală. Anunțul grupului bancar elvețian a dus la o creștere a acțiunilor sale cu 24%, recuperând aproape în totalitate pierderile de miercuri.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

La scurt timp după ce Banca Centrală Elvețiană a anunțat că e pregătită să sprijine financiar Credit Suisse, aceasta a acceptat oferta. A spus că își va exercita opțiunea de a împrumuta până la 54 de miliarde de dolari pentru a-și spori lichiditățile și a recâștiga încrederea investitorilor după ce prăbușirea acțiunilor sale a intensificat temerile privind o criză bancară global, scrie Reuters.

Anunțul a determinat o creștere cu 24% a acțiunilor Credit Suisse și a dus la calmarea turbulențelor pe piețele financiare din Asia, după ce miercuri bursele și din Europa și din America au înregistrat scăderi mari.

Indicele bancar european a crescut și el, cu 2.4%, la fel și acțiunile marilor bănci.

De la criza financiară din 2008, Credit Suisse este prima mare bancă globală care obţine sprijin financiar masiv, iar problemele sale au ridicat îndoieli serioase cu privire la capacitatea băncilor centrale de a susține lupta împotriva inflației prin creșteri agresive ale ratelor dobânzilor.

Îngrijorările legate de Credit Suisse s-au adăugat temerilor mai largi din sectorul bancar, stârnite de prăbușirea, săptămâna trecută, a Silicon Valley Bank și Signature Bank, două instituții financiare americane de dimensiuni medii.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Poate România să fie afectată de o eventuală criză financiară? Economistul Cristian Păun: „Față de 2008, acum suntem mai îndatorați și mai dezechilibrați”