Confidenţialitate

Băieţii salvaţi din peştera thailandeză au fost externaţi

Cei 12 băieţi şi antrenorul lor de fotbal salvaţi dintr-o peşteră inundată din Thailanda au fost externaţi miercuri.

Tinerii, cu vârste între 11 şi 16 ani, şi antrenorul acestora de 25 de ani au părăsit, îmbarcaţi în mai multe camionete, spitalul unde au stat internaţi după ce au fost salvaţi, săptămâna trecută, în urma efortului unei echipe internaţionale, din complexul de peşteri inundate Tham Luang.

Băieţii purtau tricouri inscripţionate cu simbolul echipei lor de fotbal şi rucsaci pe umeri și au trecut prin faţa mulţimii de camere de luat vederi pentru a se urca în vehicule.

Guvernul thailandez a organizat o conferință de presă cu cei 12 băieți și antrenorul lor, conferinței fiindu-i alocate 45 de minute în cadrul emisiunii ”Thailand Moves Forward”.

Prietenii băieţilor s-au adunat să-i întâmpine pe platoul în care va avea loc transmisiunea, amenajat pentru a semăna cu un teren de fotbal.

Băieţii, antrenorul şi o parte din echipa de salvatori vor răspunde întrebărilor trimise în avans de jurnalişti şi selecţionate cu grijă, au precizat oficialii.

Câteva vedete ale televiziuni thailandeze au glumit, spunând că apariţia băieţilor va creşte audienţa unei emisiuni plictisitoare, care de obicei difuzează discuţii despre realizările guvernului militar.

Operaţiunea de salvare a atras atenţia presei din lumea întreagă şi sute de jurnalişti au venit la faţa locului. Mulţi dintre aceştia au plecat după ce misiunea a luat sfârşit, dar interesul presei a crescut din nou înaintea conferinţei de presă care va anima oraşul Chiang Rai.

Regele Maha Vajiralongkorn a autorizat folosirea Royal Plaza, piaţa publică din oraşul vechi din Bangkok, ca loc de desfăşurare a unei petreceri organizate în semn de mulţumire pentru salvatorii thailandezi şi de alte naţionalităţi care au participat la operaţiunea de intervenţie, a precizat vicepremierul Wissanu Krea-ngam.

Premierul Prayuth Chan-ocha le-a spus reporterilor că festivităţile vor include un banchet şi alte distracţii, fără a oferi detalii suplimentare.