Confidenţialitate

”Băieții cu liste” de la Direcția Permise. Cum se ”face rost” de un bon de ordine – REPORTAJ

La Direcția de Permise și Înmatriculări din București se procedează ca pe vremea comunismului: bonurile de ordine pentru înmatriculările și permisele din județul Ilfov se dau doar după înscrierea pe diverse ”liste” întocmite de persoane ”binevoitoare” din afara instituției.

Angajații DRPCIV cunosc situația, însă spun că din cauza lipsei de personal, tolerează aceste ”practici”.

Nici persoanele care așteaptă să-și înmatriculeze mașina sau să-și reînnoiască permisul nu par foarte deranjate de acest lucru și chiar recunosc că locurile pe listă s-ar cumpăra cu câteva zeci de lei.

Un reportaj realizat de Ciprian Ioana:

 

Am ajuns la sediul Direcției Permise și Înmatriculări de pe bulevardul Pipera, în nordul Capitalei, în jurul orei 8 dimineața.    La automatul care eliberează bonuri de ordine pentru județul Ilfov avea acces doar un singur bărbat. Lângă el, o angajată a instituției care îl ajuta.

Persoanele înscrise pe listă se prezentau să-și ridice bonul de ordine, cu buletinul, doar când erau strigate.

”Mai bine o înscriu dracu’ pe Bulgaria”

Fără să știe că înregistrez discuțiile, oamenii care așteptau la coadă au început să-și spună nemulțumirile.

Mai în glumă, mai în serios, oamenii au dezvăluit și cât costă un loc pe listă.

…seara te treci pe listă și dimineața vii la 6. Trebuie să dormi aici. Acum s-a încheiat lista pentru azi. Bani, bani, bani, corupție – 50 de lei biletul și se rezolvă. Eu nu sunt analfabet, știu să scriu și eu. Plătesc la stat impozite ca să stau ca prostul aici. Mai bine o înscriu dracu’ pe Bulgaria”, spuneau oamenii aflați marți dimineața în sediul DRPCIV.

Atunci când am încercat să filmez cu telefonul la vedere, persoanele care așteptau la coadă îi luau, însă, apărarea bărbatului care a întocmit lista.

(…)a venit și el și a făcut lista, nu ai de ce să-l judeci pe om. Fiecare care vine primul aici, face lista”, a spus unul dintre bărbații care așteptau la coadă.

Băieții cu liste, cunoscuți inclusiv de conducerea DRPCIV

Mecanismul prin care persoanele din Ilfov obțin un bon de ordine este simplu.  În parcarea Direcției se află, după ora 6 seara și până spre orele dimineții, persoane „binevoitoare” care întocmesc liste.

Primii înscriși sunt, evident, și primii care, a doua sau treia zi, în funcție de numărul de solicitări, primesc bonurile de ordine.    Șeful Direcției Permise și Înmatriculări Ilfov cunoaște situația, dar spune că lipsa de personal și eliminarea taxei de înmatriculare au generat o creștere a solicitărilor.

Comisarul-șef Ion Chirițoiu recunoaște, la Europa FM, că cei mai mulți dintre cei care ocupă locuri pe liste sunt samsari, așadar înmatriculează mai multe mașini și…. nimeni nu pare să fie deranjat.

”M-am documentat, am discutat cu persoanele din sală, mai întreb cum, ce fac…pur și simplu sunt prezenți noapte, în mașini – grupuri, se pare că sunt și grupuri organizate și totul bate spre o negustorie. Ceva în genul samsari, am observat că ei se cunosc între ei”, a spus comisarul Ion Chirițoiu.

Negustorie sau nu, există și persoane fizice care vor să-și înmatriculeze o singură mașină și care trebuie să-i caute pe ”băieții cu liste”.  Comisarul-șef Ion Chirițoiu nu poate decât să spere că….situația se va schimba.

În cel mai scurt timp vom proceda la modul următor: cetățenii, persoane fizice, își vor putea face programarea online, iar firmele o să rămână la un singur ghișeu la care vom stabili noi numărul de bonuri pe care o să le obțină.  Rep.: Și până se pune la punct acest sistem, cetățenii trebuie să-i caute pe băieții cu liste? I.C:  (…) da, este singura…am observat, dar le promit că în scurt timp vom rezolva această problemă”, a punctat comisarul-șef.

ASCULTĂ MAI JOS REPORTAJUL INTEGRAL:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.