Confidenţialitate

BAIA MARE: Mesaje jignitoare pe pereții unei biserici, fiindcă preotul difuza slujba la volum maxim

Persoane necunoscute au vandalizat o biserică din lemn din oraşul Tăuţii Măgherăuş, judeţul Maramureş, şi au scris cu vopsea albă mesaje jignitoare pe peretele exterior.

Reprezentanţii IPJ Maramureş au declarat, marţi, că se fac cercetări pentru identificarea autorilor şi luarea măsurilor legale.

„Poliţiştii din Tăuţii Măgherăuş au fost sesizaţi că peretele exterior al unei biserici din oraş a fost distrus. Verificările efectuate au relevat că în noaptea de 2 spre 3 mai, persoane necunoscute au scris cu vopsea albă diferite mesaje pe peretele exterior al bisericii de lemn. În cauză a fost întocmit dosar penal şi se continuă cercetările sub aspectul comiterii infracţiunii de distrugere în vederea identificării autorilor şi luării măsurilor legale”, au spus poliţiştii.

Prejudiciul în acest caz a fost estimat la valoarea de 1.500 de lei.

Un bărbat, care a postat şi o fotografie pe Facebook cu biserica vandalizată, a susţinut că demersul de vopsire a peretelui a venit după atitudinea preoţilor bisericii din Tăuţii Măgherăuş, care au scos boxele afară pentru transmiterea slujbelor, ceea ce ar fi nemulţumit anumite persoane.

„Una din cele mai arogante şi nesimţite idei ale multor preoţi ortodocşi din România a fost împărţirea slujbelor din biserică cu toată lumea, prin boxele scoase afară. Să bage cu forţa religie la păgânimea din oraşe, mama lor de atei! O perioadă oamenii au îndurat. Nu dădea bine să te iei de Biserică că ţi-era frică că te bate Dumnezeu. Sau Părintele, sau enoriaşii mai cucernici”, a scris acesta.

Bărbatul a precizat că celor care comentau sau rugau preoţii să mai taie volumul Sfintei Liturghii li se replica că majoritatea oamenilor se bucură să audă „dumnezeieştile cântări şi să-şi pună termopane dacă nu le place”.

„Iată că într-un orăşel din apropierea oraşului Baia Mare, Tăuţii Măgherăuş, unde enoriaşii se săturaseră să tot asculte slujbele la difuzor, dat la maxim (se auzea şi la 2 km distanţă), cineva, cu simţ civic, probabil personificarea furiei întregului cartier, a lăsat un mesaj pe Sf. Lăcaş”, a conchis bărbatul.