Confidenţialitate

Baia Mare: Dosar penal în cazul fostei platforme industriale Cuprom, în urma unei poluări accidentale cu metale grele

Dosar penal în cazul fostei platforme industriale Cuprom din Baia Mare. Analizele de laborator de la apele prelevate în urma poluării accidentale arată ca acestea au o încărcare mare în metale grele, unele depășind de 30 de ori valorile maxime admise, un adevărat pericol pentru mediu.

În urmă cu o lună, din perimetrul platformei industriale a fostului combinat de metale neferoase Cuprom Baia Mare, ape roșiatice au ajuns timp de mai bine de trei săptămâni pe străzile municipiului și de acolo în canalizare.

După amenda de 50.000 de lei aplicată de inspectorii Gărzii de Mediu, controalele au continuat fiind prelevate probe de apă.

Analizele de laborator realizate de SGA Maramureș arată că aceste ape pluviale sunt colectate de la fosta Flotație Centrală și au o încărcare mare în metale grele.

Pentru fier concentrația maximă admisă a fost depășită de peste 30 de ori iar pentru mangan de 19 ori. La zinc valoarea a fost depașită de 10 ori față de limita maximă admisă iar la cupru de 1.8 ori.

Angajații de la Apele Române împreună cu polițiștii au identificat sursa de poluare a cursului de apă, și anume depozitul de pirită auriferă, parțial relocat de către Compania Naționala REMIN.

Potrivit SGA Maramureș, apele acestui curs ajung pe platforma Cuprom, iar împreună cu celelalte ape pluviale se scurg în mare parte, în canalizarea orașului și în râul Săsar, punând in pericol mediul acvatic.

Pentru încălcarea Legii Apelor, Poliția Maramureș a deschis un dosar de cercetare penală din oficiu.

Citește și: Poluarea din vecinătatea a zeci de școli din București, chiar și de 5 ori mai mare față de limita admisă. Copiii, expuși zilnic la un aer insalubru | AUDIO