Bacteriile rezistente apar din cauza utilizării incorecte a antibioticelor

Organizația Mondială a Sănătății a atras din nou atenția asupra rezistenței la antibiotice, una dintre cele mai mari amenințări din domeniul sănătății din toată lumea. Poate afecta pe oricine, de orice vârstă, în orice țară.

Antibioticele sunt medicamente utilizate pentru a preveni și pentru a trata infecțiile bacteriene.

Rezistența pe care o dobândesc bacteriile la antibiotice este un proces natural accelerat de utilizarea necorespunzătoare a acestui tip de medicamente.

Pe măsura instalării rezistenței la antibiotice, apar și infecțiile care răspund din ce în ce mai greu la tratament, precum pneumoniile sau tuberculoza. Iar o infecție cu un microorganism rezistent la antibiotice conduce la mai multe zile de spitalizare, costuri mai ridicate ale actului medical, precum și mortalitate crescută, fiind uneori imposibil de tratat.

Este nevoie de o schimbare majoră în ceea ce privește prescrierea și utilizarea antibioticelor. Fără această schimbare, ne putem îndrepta spre o eră în care infecțiile devin iar netratabile și în care orice afecțiune ușoară poate conduce la deces în urma infectării.

Acest lucru se întâmplă înainte de descoperirea antibioticelor, iar acum, abuzul și administrarea necontrolată a acestora, vor anula efectul benefic pe care a avut-o descoperirea acestui tip de medicament.

Ce putem face?

În primul rând să prevenim infecțiile printr-o igienă corespunzătoare și vaccinare, utilizarea antibioticelor doar atunci când au fost prescrise de un medic.

Este important ca întotdeauna să ducem tratamentul prescris până la capăt, chiar dacă simptomele au trecut.

Nu folosiți niciodată resturile de la tratamente antibiotice anterioare și în niciun caz nu dați din tratamentul personal cu antibiotice altor persoane care nu au consultat un medic.