Confidenţialitate

Bacău: Testare gratuită pentru depistarea SARS-CoV2, cu recomandarea medicului de familie

Locuitorii municipiului Bacău se pot testa gratuit la Spitalul de Pneumoftiziologie pentru depistarea virusului SARS-CoV-2, la recomandarea medicului de familie, a anunţat primarul Lucian Daniel Stanciu Viziteu. Testările se vor realiza începând de luni – 18 octombrie, în intervalul orar 10,00 – 18,00.

Este vorba despre un proiect initiat de primărie pentru e a degreva cât mai mult Spitalele şi Serviciul de Ambulanţă. Proiectul se numește  ‘OXIGEN pentru Bacău’.

Prima fază a proiectului constă în lansarea unui serviciu public de testare gratuită COVID-19, la recomandarea medicului de familie.

“Ştiu că unii dintre băcăuani nu vor încă să se vaccineze din diverse motive şi ştiu că, în acelaşi timp, există întârzieri mari în testarea asigurată de către alte instituţii. Mai mult decât atât, costurile testării necesare pentru obţinerea certificatului verde sunt foarte mari pentru larga majoritate a băcăuanilor. Din aceste motive am lansat acest program”, a precizat primarul municipiului Bacău.

Edilul a adăugat că faza a doua a proiectului, care va include un sistem suport medical la domiciliu, va începe în perioada imediat următoare.

Iniţiativa aparţine Primăriei municipiului Bacău, care, alături de Spitalul de Pneumoftiziologie Bacău, Asociaţia Medicilor de Familie Bacău, Direcţia de Sănătate Publică Bacău, Crucea Roşie Bacău, Direcţia de Asistenţă Socială şi cu sprijinul material al unor firme şi reprezentanţi ai mediului asociativ privat, a demarat acest program pilot pentru a degreva unităţile UPU, ATI şi Serviciul de Ambulanţă.

Au fost donate primele 3 concentratoare de oxigen pentru programul de asistenţă mobilă şi 2.000 de teste rapide, necesarul pentru o lună pentru primul centru de testare amenajat la Spitalul de Pneumoftiziologie.

Prezentarea pentru recoltarea probelor biologice se va face respectând ordinea programărilor din platforma online https://testaregratuita.municipiulbacau.ro/ şi a normelor de protecţie în vigoare la ora actuală. Rezultatele vor fi înregistrate şi trimise către DSP.