Confidenţialitate

BACĂU: Catalizatoarele mașinilor au devenit ținta hoților de metale rare

Doi bărbați au fost prinși în Bacău în flagrant în timp ce demontau catalizatoarele de pe două autoutilitare.

În urma perchezițiilor care au urmat flagrantului, anchetatorii au găsit mai multe catalizatoare, singura piesă de mașină pe care o furau.

Un catalizator, componentă a sistemul de evacuare care filtrează gazele nocive, poate conține pînă la 7 grame de platină – transmite corespondenta Europa FM, Claudia Toader.

Un bărbat din Prahova și altul din Bihor, suspecți într-un dosar de furt de catalizatoare auto, au fost prinși pe raza municipiului Bacău în timp ce dădeau o nouă lovitură.

Polițiștii i-au prins pe cei doi în flagrant chiar în timp ce încercau să demonteze piesele respective.

Ei erau specializați în furtul de catalizatoare, pe care fie le demontau de pe mașini, fie le secționau.

În ultima lună, cei doi au dat mai multe lovituri, cu precădere în Prahova, dar ultimele au fost la Bacău, unde de altfel au fost prinși și apoi reținuți. Anchetatorii au găsit acasă la unul dintre ei mai multe catalizatoare furate. Hoții le vindeau unei firme specializate, la sediul căreia au fost găsite, de asemenea, mai multe astfel de componente.

Piesa vizată de cei doi indivizi, o componentă a sistemului de evacuare al mașinii, care evacuează gazele de la motor, e tratată cu metale rare, ca platină, rhodiu și paladiu.

Platina e metalul care a stîrnit cel mai mult interesul, fiind nu doar rar, ci mai ales prețios și scump. Potrivit specialiștilor, în funcție de capacitatea autovehicolului, un catalizator poate conține pînă la 7 grame de platină pură.