Babcock Ranch, primul oraş ”verde” din Statele Unite, în căutarea primilor locuitori

Babcock Ranch, o localitate americană în care automobilele se deplasează fără şofer, în faţa unor case construite în conformitate cu cele mai recente norme ecologice, a unui restaurant cu produse locale şi a unei ferme ce foloseşte energia solară, este primul oraş ”verde” din Statele Unite, inaugurat recent şi aflat în căutarea primilor locuitori, informează AFP.com.

Buldozerele sunt încă active şi numeroase spaţii sunt încă goale în acest nou oraş care a fost construit în Florida, în care companiile private lucrează de zor pentru a construi locuinţele necesare pentru o comunitate de aproximativ 50.000 de persoane în următorii 20 de ani.

Entuziasmul mediatic creat în jurul oraşului Babcock Ranch a atras peste 15.000 de vizitatori pe parcursul lunii martie, veniţi să descopere această viziune ecologistă unică în cele două Americi.

Syd Kitson, un fost jucător de fotbal american devenit promotor imobiliar, şi-a imaginat acest oraş nou în urmă cu peste 10 ani, atunci când a cumpărat în 2006 un teren de 38.000 de hectare în sud-vestul statului Florida.

A revândut o mare parte a terenului statului Florida, care a amenajat o rezervaţie naturală. Însă el şi-a păstrat aproape 7.300 de hectare pentru proiectul amenajării unui oraş care să respecte mediul înconjurător.

Construim un nou oraş şi acest lucru nu se întâmplă foarte des”, a declarat el pentru AFP.

Criza financiară mondială care a izbucnit în 2008 i-a întrerupt planurile. Totuşi, pe măsură ce economia americană se redresa, constructorii s-au interesat din nou de proiectul lui şi au cumpărat parcele. Proiectul său a devenit tot mai căutat în ultimii ani.

Prima fază a mers mult mai repede decât ne aşteptam. Veţi vedea mulţi oameni care vor veni, foarte foarte repede, să trăiască aici”, a spus autorul iniţiativei.

Prima casă a fost vândută cu 460.000 de dolari – de două ori mai mult decât preţul mediu de vânzare din regiune. Proprietarii acestei case cu două camere, aflată pe malul unui lac, se vor muta în noua lor locuinţă în luna mai.

Caracteristica esenţială a oraşului constă în ferma lui solară, amenajată pe o suprafaţă de 180 de hectare. Această instalaţie va transmite către Florida Power and Light, compania de electricitate locală ce furnizează energie în oraş, echivalentul unui consum electric generat de 20.000 de locuinţe.

Pentru a se deplasa în oraş, angajaţii vor folosi automobile electrice, pe care le branşează la sistemul de alimentare cu energie electrică atunci când le parchează.

În privinţa transportului în comun, vehiculul electric fără şofer EasyMile poate să transporte până la 12 persoane. Acest vehicule se află în prezent în testele finale.

Locurile de la şcoala publică, ce include cliclul primar, gimnazial şi liceal, au fost deja ocupate integral, în contextul în care instituţia de învăţământ va fi deschisă abia la inaugurarea noului an şcolar, în toamna acestui an.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS