Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu şi va verifica mai multe spitale de psihiatrie din ţară

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu şi va verifica mai multe spitale de psihiatrie din ţară, după ce România a fost condamnată la CEDO într-un caz privind o persoană cu tulburări psihice care este închisă de 10 ani într-o unitate spitalicească de acest gen.

„Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu şi va efectua, în cursul anului 2018, vizite în spitale de psihiatrie, urmând ca acestea să aibă ca obiectiv şi verificarea respectării procedurilor de internare nevoluntară (procedură, decizie de internare, reevaluare periodică). În cadrul demersurilor Avocatului Poporului va fi verificată existenţa unor eventuale situaţii similare celei în urma căreia România a suferit o condamnare la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO)”, se arată într-un comunicat transmis Agerpres.

Sesizarea este urmarea apariţiei în presă a unor informaţii conform cărora România a fost condamnată la CEDO după ce un cetăţean român a fost internat într-un spital de psihiatrie, dovedindu-se că acesta suferă de o tulburare psihică ce-l face periculos pentru societate, dar nu a fost eliberat timp de 10 ani, din 2007.

Conform relatărilor din presă, în cei peste zece ani care s-au scurs de atunci, acesta nu a fost eliberat, prelungirea măsurii de internare medicală făcându-se fără temeiuri justificate şi în afara legii, potrivit concluziei judecătorilor CEDO.

Potrivit aceleiaşi surse, fiecare prelungire a măsurii internării s-a făcut în baza unor concluzii neactualizate şi a respectivelor acuzaţii penale, în contextul în care pacientul a demonstrat, în spital, că nu prezintă pericol pentru nimeni şi nu este violent.

Revizuirea măsurii de internare medicală, deşi s-a făcut de mai multe ori, a durat mult prea mult de fiecare dată (câte 15 luni, 16 luni şi trei ani şi opt luni), au mai punctat judecătorii, acesta fiind un alt motiv ce a atras condamnarea României în acest caz.

„Apoi, deşi anul trecut cel internat a obţinut o decizie prin care se stabileşte că nu mai există motive să rămână internat, el nu a fost pus în libertate nici la acest moment, în lipsa efectuării unor proceduri adecvate, au mai stabilit judecătorii Curţii, care au atras atenţia României asupra necesităţii de a verifica situaţia şi a altor persoane internate în condiţii similare reclamantului, întrucât cazul lui a relevat serioase probleme în sistem. Judecătorii au mai spus că trebuie să existe reglementări naţionale care să le apere mai bine drepturile celor care sunt supuşi internării medicale: dreptul la apărare, asigurarea celerităţii procedurilor şi a temeiniciei deciziilor de internare medicală dispuse”, se mai arată în comunicat.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS