Confidenţialitate

Avocatul General al CJUE arată că normele înființării Secției Speciale încalcă legislația UE

Numirea interimară a șefului Inspecției Judiciare și normele privind înființarea Secției Speciale sunt contrare dreptului UE, arată Avocatul General al Curții de Justiție a Uniunii Europene.

Michael Bobek și-a prezentat concluziile după ce mai multe instanțe din România au adresat Curții Europene întrebări în legătură cu acest subiect. Concluziile avocatului general nu sunt obligatorii pentru Curte, care rămâne în pronunțare și ar putea da luna viitoare o decizie în acest caz.

Mai exact, felul în care este reglementată Secția pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie nu ofera garantii suficiente că puterea politică nu influențează functionarea si compunerea acestei instituții, spune avocatului general al Curții de Justiție a Uniunii Europene.

Între altele, Michal Bobek propune Curții să declare că Decizia de stabilire a unui mecanism de cooperare și de verificare (MCV) este obligatorie din punct de vedere juridic pentru România.

Mai mult, Bobek propune Curții să declare că dreptul Uniunii se opune felului în care a fost numit un interimar la conducerea instituției care cercetează magistrații. Este vorba despre judecătorul Lucian Netejoru care a ajuns să conducă interimar inspecția Judiciară în 2018, în urma unei ordonanțe de urgență a fostului ministru Tudorel Toader.

Curtea Europeană de Justiție este așteptată să dea un verdict într-o lună în acest caz, iar concluziile avocatului general nu sunt obligatorii.

Potrivit unui studiu, concluziile acestuia sunt urmate de către Curte în aproximativ 88% din cazuri, arată advocate.ro.