Avocatul Diavolului: Tudorel Toader

La Europa FM, vineri, de la 13:15, Vlad Petreanu și Cristian Tudor Popescu intră în rolurile a doi ”avocați” aflați pe poziții opuse, dar te lasă pe tine să decizi ce este mai bine. La Avocatul Diavolului tu ești judecătorul, tu ai controlul!

Vlad Petreanu și Cristian Tudor Popescu vă invită să vă exprimaţi opinia şi să o faceţi auzită în întreaga ţară sunând la numărul de telefon 0372.069.599.

Tudorel Toader a făcut publică miercuri evaluarea procurorului general și procurorului șef al DNA, declanșată în urma deciziei CCR care a constatat existența unui conflict constituțional între Parchetul Anticorupție și Guvern.

DNA a investigat circumstanțele în care a fost adoptată controversata OUG 13, a observat că sunt elemente care indică comiterea unor infracțiuni, dar și-a declinat competența în favoarea Parchetului General, deoarece nu ar fi vorba de infracțiuni de corupție. Ulterior, la sesizarea președintelui Senatului, CCR a decis că DNA a încălcat principiul separației puterilor în stat și că ar fi încercat, de fapt, să ancheteze oportunitatea adoptării unui act legislativ, ceea ce nu-i este permis.

Rezultatul evaluării ministrului Justiției a fost așteptat cu emoție atât de susținătorii, cât și de contestatarii DNA – și, surprinzător, a reușit să enerveze în egală măsură ambele tabere.

Domnul Toader a susținut miercuri o lungă declarație de presă, integral critică la adresa DNA și a Parchetului General, pentru ca, la final, să anunțe că nu se impune revocarea șefilor celor două instituții. Concluzia aceasta pare să fi fost atât de surprinzătoare pentru contestatarii luptei anticorupție încât unii dintre ei au trecut direct la insulte – de pildă, fostul președinte Traian Băsescu l-a făcut “marțafoi” și “slugă” pe domnul ministru, iar domnul Dragnea, ceva mai târziu, s-a declarat dezamăgit și a spus că el nu-și asumă abordarea ministrului Justiției – “care poate fi înlocuit doar de premierul Grindeanu”, a ținut să mai precizeze.

De cealaltă parte, numeroși comentatori în general favorabili activității DNA au remarcat că domnul Toader a promis o monitorizare strictă a procurorilor, fără să explice și ce va presupune această monitorizare.

Iată citatul exact, ca să știm despre ce vorbim: “Ceea ce considerăm însă oportun, în spiritul exigenţelor statului de drept, este instituirea unei atente monitorizări/obligaţii de raportare a activităţii acestei instituţii, deopotrivă supusă Constituţiei şi legii, pentru identificvarea modului în care, pe viitor, reprezentanţii săi, înţelege să respecte limitele legale de competenţă şi să evite transformarea acţiunilor anticorupţie într-un pericol pentru buna funcţionare a democraţiei şi pentru respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale.”

Acum, cam toată lumea îl bănuiește pe ministrul Justiției că are o agendă ascunsă: corupții, că s-a dat cu sistemul, societatea civilă, că de fapt joacă doar un rol și că pregătește, de fapt, amputarea legislației anticorupție, plecând de pe o platformă de oarecare bunăvoință, că doar nu a cerut schimbarea dnei Kovesi și a dlui Lazăr când avea posibilitatea.

De ce i-a salvat pe Augustin Lazăr și pe Laura Codruța Kovesi? Din onestitate sau la presiunea cuiva?