Confidenţialitate

Avocatul Diavolului: Pro sau contra reglementării parteneriatului civil?

Vlad Petreanu şi Moise Guran dezbat astăzi cu dumneavoastră controversata problemă a parteneriatului civil, între persoane de același sex, sau între persoane de sexe diferite.

Parteneriatul civil este atunci când două persoane trăiesc împreună, dar fără a fi căsătorite. Ele, persoanele, pot dobândi bunuri, își pot cumpăra de exemplu o casă sau o mașină, dar legea românească nu prevede ce ar trebui să se întâmple cu aceste bunuri în cazul în care cele două persoane nu mai doresc să locuiască împreună, sau în cazul în care una dintre ele decedează.

O propunere legislativă pentru reglementarea parteneriatului civil venită de la deputatul Remus Cernea a fost avizata favorabil de Comisia pentru muncă, dar a primit aviz negativ de la Comisia pentru drepturile omului din Camera Deputatilor, în aceeaşi zi, marţea trecută.

Ceea ce se dezbate de fapt în Parlament este o formă de recunoaștere a uniunilor homosexuale, în condițiile în care Codul Civil din România interzice în mod explicit căsătoria dintre persoanele de același sex.

În același timp însă, în România sunt numeroase cupluri heterosexuale care trăiesc împreună fără a fi căsătorite și care, la fel, nu au drepturi patrimoniale ce decurg firesc și legal în cazul celor care sunt căsătoriți.

Ceea ce judecă astăzi Vlad şi Moise este această propunere de legalizare a parteneriatului civil, pe ansamblu, cu ambele sale componente ‐ hetero sau homosexuală, încercând să determine împreună cât este interes al societății și cât este intruziune nepermisă a statului în drepturile unor adulți.

Puteţi asculta Avocatul Diavolului şi online, la adresa europafm.ro/live. Înscrieţi-vă la cuvânt la 0372.069.599 sau participaţi la emisiune prin europafm.ro sau pagina de Facebook Radio Europa FM.

 
https://soundcloud.com/europafmromania/avocatul-diavolului-pro-sau-contra-reglementarii-parteneriatului-civil-24-04-2015