Avocatul Diavolului: Poate că e vremea pentru pedeapsa capitală

avocatul-diavolului-Tema-de-azi-POATE-CA-E-VREMEA-PENTRU-PEDEAPSA-CAPITALA

De când lumea, în situații excepționale se iau măsuri excepționale. Catastrofa Colectiv a impus în conștiința publică o constatare cumplită: corupția ucide. Nu ne-am imaginat că, doar jumătate de an mai târziu, vom spune chiar mai rău: corupția ucide în masă.

Românii sunt sub asediul unor afaceri de corupție criminale. Până acum credeam că suntem doar furați. Acum descoperim adevărul cutremurător: suntem jefuiți vii sau morți, pentru corupți nu contează. Scandalul dezinfectanților diluați de mii de ori, folosiți pe scară largă, ani și ani la rând, în practic toate spitalele din România, descrie o țară practic cucerită de crima organizată.

Miercurea aceasta, Cătălin Tolontan a publicat un nou episod din ancheta Hexi Pharma. Tolo și echipa au descoperit detalii incredibile în cazurile notorii ale celor două femei intrate în comă în urma unor operații simple, la spitalul bucureștean CF2. E vorba despre soprana Amelia Antoniu, de 36 de ani la vremea respectivă, și de o altă femeie, Alice Preda, de 35 de ani, care au scăpat la limită cu viață din septicemiile declanșate după intervențiile chirurgicale de la CF2.

Dezinfectanții folosiți la acest spital erau atât de slabi încât s-au găsit atunci bacterii ucigașe nu doar în sala de operație, care ar trebui să fie sterilă, ci chiar și în cuva unde erau sterilizate bisturiele.  Toaletarea pacientelor înainte și după operații a fost făcută cu substanțe complet ineficiente. Mai rău, chirurgii au refolosit un echipament de unică folosință de la o pacientă la alta, după o sterilizare chimică îndoielnică, au constatat experții care au anchetat ulterior cazul.

Cele două femei au scăpat in extremis cu viață. Una dintre ele nu va mai putea face niciodată copii. Asta se întâmpla acum 6 ani – două cazuri din mii, probabil, dar care au ieșit în evidență pentru că una dintre paciente avea o anume amprentă culturală. Câte femei și câți bărbați din țara asta au murit, însă, plânși doar de familiile lor, în urma unor infecții provocate de corupția din sistem?

Poate c-a venit vremea să vorbim serios despre reintroducerea pedepsei capitale în România. La situații excepționale, măsuri excepționale. Poate că societatea nu merită acest nivel de frustrare – să vadă cum marii corupți ai națiunii scapă cu averea practic neatinsă și cu vreo doi-trei ani de închisoare de lux, în timp ce cetățenii simpli sunt nu doar furați, ci și mutilați sau uciși de-a binelea pentru confortul corupților.

Sunteți pentru sau împotriva reintroducerii pedepsei cu moartea în România? Cântăriți bine, însă. Pedeapsa cu moartea este veșnică și nu mai poate fi preschimbată în nimic altceva. Trebuie să înțelegeți foarte bine răspunderea de a susține uciderea legală a unui condamnat. Ar fi bine să vă răspundeți la următoarea întrebare: ați putea fi călău, dacă tot vreți moartea cuiva?