Confidenţialitate

Avocatul Diavolului: Pericolul homosexual

Aseară, un grup de tineri a perturbat din nou proiecția unui film la sala de cinema a Muzeului Țăranului Român, sub motiv că pelicula face “propagandă homosexuală”.

Este vorba de un film românesc, “Soldații. Poveste din Ferentari”, al cărui scenariu este descris astfel pe site-ul cinemagia.ro: “filmul spune povestea lui Adi, un antropolog de 40 de ani, părăsit de curând de iubita lui, care se mută în Ferentari pentru a documenta un doctorat despre manele. Acolo, îl întâlnește pe Alberto, un rom sărac, fost pușcăriaș, care promite să-l ajute să cunoască cântăreți. Destul de repede, cei doi încep o relație.”

Protestul de aseară a fost organizat de o asociație denumită “Fratia Ortodoxa Sf. Mare Mucenic Gheorghe purtatorul de Biruinta“, care a intenționat să oprească “propaganda homosexuala ce se incearca a se face in acest simbol national al neamului romanesc” – adică în Muzeul Țăranului Român.

Cu o săptămână înainte, în aceeași sală de cinema, un grup de protestatari a întrerupt proiecția unui alt film, “120 de bătăi pe minut”. Această peliculă franceză include o poveste de iubire gay pe fondul acțiunilor unor asociații civice de a-i ajuta pe bolnavii de SIDA.

Ținând icoane în mâini, protestatarii de la Muzeul Țăranului Român au urcat pe scenă în timpul proiecției, cântând imnuri bisericești, imnul României și strigând sloganuri împotriva miliardarului american George Soros.

Invitată să comenteze accentele religioase ale acțiunii protestatarilor, Patriarhia română a precizat că “și creştinii, ca şi membrii altor culte religioase recunoscute de stat, au dreptul să îşi exprime public dezacordul faţă de promovarea unor mesaje, inclusiv subversive, care lezează sensibilitatea morală personală şi publică”.

Aceste incidente au loc în contextul în care la Parlament au fost depuse 3 milioane de semnături strânse de Coaliția pentru Familie, prin care se solicită un referendum pentru modificarea Constituției în sensul definirii căsătoriei drept uniunea dintre un bărbat și o femeie – o prevedere care ar interzice, de facto, căsătoriile între persoane de același sex.

Majoritatea partidelor parlamentare și-au exprimat deja acordul pentru organizarea acestui referendum. Intenția e însă pe un curs de coliziune cu o decizie așteptată a Curții Europene de Justiție în privința drepturilor cuplurilor formate din persoane de același sex.

Recent, într-un proces în care sunt reclamanți un român și un american, căsătoriți în Belgia, Avocatul General al Curții a decis, în esență, că un stat membru al Uniunii nu poate discrimina în funcție de sexul membrilor unui cuplu, ceea ce înseamnă, de fapt, că cuplurile homosexuale pot avea viață de familie și trebuie să aibă posibilitatea de a obține atât o recunoaștere legală cât și protecția juridică a cuplului lor. În general, recomandările Avocatului General sunt asumate de judecătorii Curții Europene de Justiție.

Ca atare, iată o poziție dificilă pentru țara noastră. Românii se declară în imensă majoritate ortodocși, iar Biserica Ortodoxă se împotrivește hotărât legalizării sub orice formă a căsătoriilor între persoane de același sex. Milioane de români s-au exprimat deja în scris în acest sens iar politicienii se declară de aceeași parte cu ei.

De cealaltă parte, principiile egalității în drepturi, indiferent de sex, rasă, limbă, convingeri sunt universale și, în plus, apartenența noastră la Uniunea Europeană implică și anumite obligații, nu doar drepturi.

Ce ne facem dacă unele dintre aceste obligații vin în contradicție cu normele morale și convingerile religioase ale poporului român? Reprezintă homosexualitatea un pericol pentru poporul român?

La Europa FM, vineri, de la 13:15, Vlad Petreanu și Cristian Tudor Popescu intră în rolurile a doi ”avocați” aflați pe poziții opuse, dar te lasă pe tine să decizi ce este mai bine. La Avocatul Diavolului tu ești judecătorul, tu ai controlul!

Vlad Petreanu și Cristian Tudor Popescu vă invită să vă exprimaţi opinia şi să o faceţi auzită în întreaga ţară sunând la numărul de telefon 0372.069.599.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.