Confidenţialitate

Avocatul Diavolului, cu Vlad Petreanu și Cătălin Striblea: Românii, europenii cei mai plini de speranță. Sunteți optimiști sau pesimiști pentru anul viitor? | VIDEO

Românii sunt cei mai optimiști europeni în lunile acestea și privesc cu cea mai mare speranță viitorul. Acest lucru este prezentat în Eurobarometru, un sondaj periodic care se realizează sub sigla Parlamentului european. Ce spune sondajul? Dintre toate țările Uniunii Europene, în România se înregistrează cea mai mare proporție a răspunsurilor care indică speranța ca sentiment predominant, adică 56 la sută dintre respondenți.

Cel mai aproape de noi sunt estonienii și portughezii, cu cifre situate la jumătate, cam în jur de 50 la sută indicator de speranță. De partea cealaltă, națiile care văd că vine un val negru și sunt lipsite de speranță sunt Cipru, Grecia și Spania cu câte 70 la sută dintre răspunsuri negative.

Culmea este că valul nostru de optimism se păstrează în ciuda faptului că România este țara europeană în care majoritatea oamenilor spun c-au fost afectați de criză. E vorba de 55 la sută dintre noi, care afirmă că și-au pierdut o parte din venituri. Și asta este cea mai înaltă cotă din toată Europa. Sau poate, dimpotrivă, acest rezultat arată că la noi criza a lovit deja și credem că mai rău de atât nu poate să fie. Poate credem c-am atins fundul prăpastiei și de aici mergem în sus.

Și de ce n-ar fi așa? Există o serie de măsuri sanitare, dar și economice care ne țin pe linia de plutire. Dar și un rând de alegeri în față, care ar putea însemna un început de modernizare a României. Însă și o sumedenie de motive de îngrijorare: îmbolnăvirile nu scad, criza economică se adâncește și urmează reforme structurale dureroase.

Așa că azi vă întrebăm: la nivelul vieții voastre, al viitorului vostru, sunteți mai curând optimiști sau mai curând pesimiști în privința anului care vine?