Confidenţialitate

Aviz de la președinte pentru urmărirea penală a patru foști miniștri

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a avizat începerea urmăririi penale pentru foștii miniștri Mihai Tănăsescu, Dan Ioan Popescu, Sebastian Vlădescu și Gheorge Pogea.

Aceștia sunt cercetați de procurorii DIICOT în dosarul Rompetrol 2.

 

Procurorii DIICOT îi suspectează pe cei patru foști demnitari că ar fi constituit un grup infracţional organizat şi ar fi complici la delapidare în cazul Rompetrol 2.

Anchetatorii susțin că în toamna anului 2003, ministrul Finanţelor, Mihai Tănăsescu,  şi cel al Economiei, Dan Ioan Popescu, şi-au exercitat cu rea credinţă atribuţiile de serviciu, în urma unei înţelegeri cu Dinu Patriciu, George Philip Stephenson şi Nicolcioiu Alexandru.

Astfel, ei ar inițiat și promovat o ordonanță în Guvern prin care datoriile bugetare restante ale SC Rompetrol Rafinare SA la data de 30.09.2003, de peste 600 de milioane de dolari, au fost convertite în obligaţiuni subscrise de către Ministerul Finanţelor Publice.

Urmare a activităţii infracţionale derulate de către cei doi, la data de 24.10.2003, în şedinţa de guvern a fost adoptată ordonanța în cauză cu nerespectarea dispoziţiilor altor alte normative.

În plus, nota de fundamentare a ordonanței de urgență adoptate a fost prezentată pentru avizare Ministerului Justiţiei cu un conţinut diferit de textul notei de fundamentare ce a stat la mapa.

În dosarul Rompetrol 2, procurorii DIICOT au pus sechestru asigurător pe bunuri şi acţiuni ale companiilor KazMunayGas, Oilfield Business Solutions şi Rompetrol Rafinare, până la suma totală de peste 1,7 miliarde de lei, 290 de milioane de dolari şi aproape 35 de milioane de euro.

Dosarul Rompetrol 2 a fost disjuns din dosarul Rompetrol 1 în care au fost deja condamnate 12 persoane şi în care a fost judecat şi Dinu Patriciu.

În dosarul iniţial Rompetrol, Curtea de Apel Bucureşti i-a condamnat definitiv, în octombrie 2014, pe fostul senator Sorin Roşca Stănescu, la doi ani şi patru luni de închisoare, şi pe fostul ministru Sorin Pantiş la doi ani şi opt luni de închisoare, în ambele cazuri pedepsele fiind dispuse cu executare.

În cazul omului de afaceri Dinu Patriciu judecătorii Curţii au încetat procesul penal, ca urmare a decesului acestuia şi au lăsat nesoluţionată partea civilă legată de acesta.