Avertizare de călătorie în Bulgaria

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care doresc să călătorească în Republica Bulgaria, în regiunea Burgas, că autorităţile municipalităţilor din Burgas şi Kameno au declarat stare de urgenţă ca urmare a precipitaţiilor masive căzute în ultimele 12 ore.

Potrivit MAE, până în prezent nu au fost declarate ca fiind închise segmente ale drumurilor naţionale care să facă parte din coridoarele europene rutiere, cu precizarea că pe autostrada Trakia, care face legătura între Burgas şi Sofia, pe tronsonul de la km 325 la km 359, şoferii trebuie să circule cu atenţie sporită din cauza aluviunilor depozitate pe banda de urgenţă.

Institutul Naţional de Meteorologie şi Hidrologie bulgar a emis coduri de atenţionare pentru căderi masive de precipitaţii şi vânt pentru următoarele 12 ore în regiunile bulgare Burgas, Yambol, Haskovo, Kardzhali, Dobrich, Varna, Pazardzhik, Smolyan, Targovishte, Stara Zagora, Plovdiv, Veliko Tarnovo, Gabrovo, Sliven, Shumen, Lovech, precizează MAE.

Informaţii despre starea actuală a drumurilor se pot obţine de pe aplicaţia gratuită LIMA (deocamdată doar în limba bulgară) www.lima.api.bg, de pe pagina de internet a Agenţiei ‘Infrastructura Rutieră’ – www.api.bg – şi non-stop de la numărul de telefon 070013020. În cadrul Agenţiei menţionate funcţionează pe parcursul întregului an, în regim non-stop, Centrul Situaţional, care colectează şi sintetizează datele privind situaţia drumurilor republicane/publice.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Sofia +35929712858 şi +35929733510, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de operatorii Call Center în regim de permanenţă. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă au la dispoziţie şi telefonul de urgenţă al misiunii diplomatice a României la Sofia: +359879440758.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de internet www.sofia.mae.ro şi www.mae.ro şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia ‘Călătoreşte în siguranţă’ (disponibilă gratuit în ‘App Store’ şi ‘Google Play’), care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS