Confidenţialitate

Avertismentul secretarului general ONU: Ne aflăm pe o autostradă spre iadul climatic, cu piciorul pe accelerație. Omenirea cooperează sau piere | AUDIO

Ne îndreptăm spre o climă de iad cu piciorul pe accelerație. Avertismentul vine de la secretarul general al ONU la summitul pentru climă care are loc în Egipt. Potrivit lui Antonio Guterres, toate țările trebuie să aleagă: ori colaborează pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon, ori condamnă generațiile viitoare la o catastrofă climatică.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În timp ce șefii de stat și de guvern de pe întreg globul s-au reunit în Egipt pentru a spune lumii ce fac pentru a combate criza climatică, secretarul general al Națiunilor Unite a avut un discurs dur, în stilul care îl caracterizează:

Ne aflăm pe o autostradă spre iadul climatic, cu piciorul pe accelerație”, a spus secretarul general al Națiunilor Unite.

Antonio Guterres a dat tonul discuțiilor anuale pe tema climei care au început oficial duminică, în timp ce amenințarea războiului, crizei energiei și inflației afectează fiecare colț al lumii lovindu-i în special pe cei mai vulnerabili, scrie cotidianul New York Times.

Pactul pentru accelerarea tranziției de la combustibili fosili la metode alternative

Guterres a cerut un pact între statele cele mai bogate şi cele mai sărace pentru accelerarea tranziţiei de la combustibilii fosili şi accelerarea finanţării pentru reducerea emisiilor, în timp ce unele efecte ale încălzirii globale s-au produs deja.

Secretarul general al ONU: „Omenirea are de ales: cooperează sau piere”

Este a 27-a conferință privind schimbările climatice, însă progresele au fost până acum insuficiente pentru salvarea planetei de la încălzirea excesivă, a explicat Guterres.

Discuțiile din Egipt au loc la sfârșitul unui an în care s-au înregistrat valuri de căldură extraordinare în emisfera nordică, inundații catastrofale în Pakistan și Nigeria și o secetă cruntă în China.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Șeful ONU: Fără un acord istoric privind clima, vom fi ruinați. Decalajul dintre țările dezvoltare și cele sărace, cea mai mare problemă de la COP27 | AUDIO