Confidenţialitate

OMS, despre impactul războiului și pandemiei asupra sănătăți mintale în Europa: Toate grupele de vârstă și toate clasele sociale sunt afectate | AUDIO

OMS avertizează asupra impactului războiului și pandemiei asupra sănătății mintale în Europa. Pandemia a adus în centrul atenţiei sănătatea mintală, în timp ce conflictul armat din Ucraina afectează starea mintală a milioane de oameni, spune directorul biroului regional pentru Europa al OMS, Hâns Kluge. Potrivit acestuia, sunt afectate toate grupele de vârstă şi toate clasele sociale.

Zece săptămâni de război în Ucraina au generat o incertitudine incalculabilă, nesiguranţă, suferinţă şi pierdere, a spus Kluge.

Reprezentantul OMS a amintit că au avut loc aproape 190 de atacuri asupra serviciilor sanitare din Ucraina care, a spus el, „i-au privat pe nenumăraţi oameni de acces la serviciile medicale”.

Pe de altă parte, potrivit OMS, peste 150 de milioane de persoane din Europa s-au confruntat cu probleme de sănătate mintală în 2021. Doar una din trei persoane cu depresie primeşte în prezent ajutorul necesar.

„Regiunea noastră trece prin frământari şi schimbări extinse”, a declarat directorul biroului regional pentru Europa al OMS. Hâns Kluge a participat la prima întâlnire a Coaliţiei Pan-Europene pentru Sănătate Mintală, care are că scop încurajarea acţiunilor la toate nivelurile pentru abordarea nevoilor neglijate în domeniul sănătăţii mintale în întreaga Europă.

Coaliţia lansată în septembrie 2021 este alcătuită din 53 de state membre alături de organizaţii non-guvernamentale internaţionale, experţi şi persoane afectate de probleme de sănătate mintală.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Istoria Revoluției din 1989 ar putea fi studiată de elevii de liceu. Materia a fost inclusă într-un proiect de lege