Confidenţialitate

Avertismentul lui Andrei Baciu pentru români: „Mesajele recente despre certificatul COVID sunt un fake news sofisticat. Documentul se poate genera oricând”

Andrei Baciu atrage atenția, într-o postare pe pagina sa de Facebook, asupra mesajului referitor la certificatul COVID, mesaj pe care foarte mulți români îl primesc în ultimele zile. Andrei Baciu afirmă că mesajul este un fake news „sofisticat”, „provocat prin omisiune”.

Foarte foarte mulți dintre noi am primit astfel de mesaje în ultimele zile. Este un fake news de proporții. Ce-i drept, un fake news sofisticat. Nu este o afirmație falsă scrisă explicit, ci este un fake news provocat prin omisiune”, spune Andrei Baciu.

„Când spui că <<astăzi până în ora 00.00 cine are două doze sau chiar trei și are certificatul covid expirat îl poate prelungi până pe 31.12.2022.>>, se poate foarte ușor înțelege că numai astăzi poți face asta. Certificatele digitale COVID se pot genera din platformă oricând, nefiind condiționate de oră sau zi”, a mai scris Baciu pe Facebook.

Peste 200.000 de persoane și-au generat un certificat nou de ieri până azi, de teamă că nu-l mai pot folosi pe cel actual

„Acest mesaj a făcut ca peste 200.000 de persoane să intre în platforma certficat-covid.gov.ro de ieri până la această oră pentru a obține certificat nou, de teamă că nu își vor mai putea folosi certificatul”, adaugă Andrei Baciu.

În România, certificatele care atestă vaccinarea pot fi folosite până la finalul anului. Pentru acele persoane care au certificate care au termen de valabilitate depășit, acestea își pot reemite certificatul în orice moment.

Deși acestea erau folosite în România până acum câteva luni, în prezent ele sunt utile numai în afara țării, în funcție de regulile din fiecare țară. Dacă o să călătoriți, e important să verificați care sunt regulile fiecărui stat”, conchide Andrei Baciu.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citește și: Bilanțul COVID: Peste 8.800 de cazuri noi în țară și peste 1.600 în Capitală. 266 de pacienți sunt internați la ATI