Avertisment ONU: Grecia se află în pragul unei crize umanitare

Înaltul Comisariat pentru Refugiați al ONU avertizează că Grecia se află în pragul unei crize umanitare de proporții.

Aproape 25 de mii de migranți, mai ales sirieni, au rămas blocați în Grecia după închiderea rutelor de tranzit de către țările din Balcani, iar pe insulele din sud continuă să vină refugiați din Turcia.

 

În acest moment, la granița dintre Grecia și Macedonia, la Idomenia, sunt blocați 8.500 de migranți, față de 7.000 câți erau ieri. Autoritățile din Grecia încearcă să amenajeze acum un  al treilea adăpost.

Poliția macedoneană deschide porțile cam o dată pe zi și permite accesul pe teritoriul său doar câtorva sute de persoane. Tensiunea este tot  mai mare, mai ales după ce ieri poliția din fosta republică iugoslavă a fost obligată să intervină cu gaze lacrimogene.

Reprezentanții Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiați spun că Grecia nu poate gestiona criza de una singură în condițiile în care statele membre al ele Uniunii Europene nu au pleluat, așa cum s-au angajat, migranții.

Din cei 66400 de refugiați staționați încă de anul trecut în Grecia și care ar fi trebuit relocați deja,  doar 325 au fost preluați de alte state membre ale Uniunii.

Și asta în condițiile în care în Uniunea Europeană au intrat numai în ultimele două luni, aproape 132.000 de migranți.

410 au murit înecați în Marea Mediterană încercând să ajungă în Europa.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS