Confidenţialitate

Avertisment: Noua tulpină Omicron va ajunge, până la urmă, peste tot

Noua tulpină OMICRON va ajunge, până la urmă, peste tot – avertizează Șeful Departamentului pentru situații de urgență, medicul Raed Arafat.

El precizează, însă, că vaccinarea rămâne de bază în continuare, ca măsură de prevenție, alături de purtarea corectă a măștii de protecție.

Tot mai multe state au luat măsuri ca urmare a apariției noii tulpini sud-africane. La fel și România. Dar – spun autoritățile – nu se pune problema închiderii granițelor.

Prin măsurile anunțate în toată lumea, după apariția variantei OMICRON a noului coronavirus, autoritățile încearcă, de fapt, să tragă de timp, până va avea mai multe informații despre noua tulpină. Un lucru e sigur, spune secretarul de stat Raed Arafat: aceasta va ajunge peste tot.

În final, tulpina va ajunge peste tot. Nimeni nu va putea s-o oprească, am văzut asta când a început pandemia în China. Singurul lucru care se face acum este întârzierea răspândirii și cumpărarea de timp până aflăm dacă răspunde la vaccin, nu răspunde la vaccin, dacă e mai ușoară, dacă impactul ei pe sănătate e mai grav… Deci astea toate sunt acum lucruri care se analizează de către specialiști, pentru a veni cu concluziile lor în următoarele săptămâni.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Medicul Raed Arafat spune că lipsa informațiilor suficiente despre OMICRON nu justifică, însă, amânarea deciziei de vaccinare.

Vaccinurile sunt funcționale pe toate tulpinile care au fost până acum. Acum avem o tulpină care nu știm încă care este impactul ei. Deci n-ai cum să vii să spui păi pentru că a apărut tulpina atsa eu nu mă mai vaccinez. Va dura mult timp ca să ajungă această tulpină predominantă. Și atunci vaccinul în continuare protejează și este soluția pentru a opri următoarele valuri. Să vedem cum ajunge tulpina asta, dacă va deveni predominantă… Poate între timp se vor găsi solușii tot prin modificarea vaccinurilor”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Marea Britanie și Israelul au luat decizia de a închide granițele, în încercarea de a se apăra de noua tulpină a virusului SARS COV2.

România se va limita la măsurile luate în Uniunea Europeană: suspendarea zborurilor spre și dinspre țări din Africa de Sud, interzicerea accesului cetățenilor din țările respective și carantinarea românilor care se întorc de acolo.